Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

EGÉSZSÉGVÉDELEM

2011.05.13

 

PAPAGÁJBETEGSÉGEK

2010.10.10.

Írta: Sz.M.
E-mail:
iguana.lady.69@gmail.com

 

 

KÜLTAKARÓ ÉS VÁZ


 

Tollazat: jellemző szaruképződmények, a madarak számára nélkülözhetetlenek, hiszen egyrészt tárolja a hőt, nem engedi, hogy a madár kihűljön, másrészt viszont a repülésben nélkülözhetetlenek! A nagy tollak a szárnyakon az evezőtollak, míg a farkon a kormánytollak (farktollak), amik nélkülözhetetlenek a repülésnél és az irányváltásban, ezenkívül vannak a fedőtollak és a pehelytollak is, melyek elsősorban az állandó testhőmérsékletet biztosítják!  Jellemz tolltípus még a bóbita is, mely elsősorban a kakadufélékre jellemző! A bóbíta szerepe a testbeszédben nagyon fontos (amit nem árt a gazdának is megtanulni)! 

A papagájok napi több órát töltenek tollászkodással, tollaik rendezésével, tisztításával. A tollápolás elengedhetetlen, és ehhez tartozik a fürdés is! Mint minden madárra, a papagájokra is jellemző a vedlés. Vannak fajok, melyek időszakosan vedlenek, vannak, melyek egész évben folyamatosan. Sajnos a tollal együtt jár az úgynevezett tollpor, mely akár allergiás reakciót is okozhat. A tollpor mennyisége fajfüggő, a kisebb fajok, mint a hullámospapagáj, a nimfapapagáj nem annyira poroznak, mint a kakaduk, arák vagy jákópapagájok, melyek tollpormennyisége mégiscsak jelentős, főleg ha a madarak lakásban élnek! A tollpor mennyiségét minimálisan lehet csökkenteni a rendszeres fürdéssel, de nagy hatásra ne számítsunk!

 
Egészségi állapotának megőrzése: A tollak épségének és szépségének megőrzése érdekében a madarak kapjanak változatos és vitaminokban gazdag eleséget, sok zöldséget, és gyümölcsöt, valamint vedlés idején adhatunk nekik Korvimint, mely nagyban javít a tollak minőségén! Emellett adjunk a madaraknak sok fürdési lehetőséget, valamint sose vágjuk, ill. hajszárítozzuk a tollakat. A tollak épségének megőrzése érdekében ajánlott a madarakat megfelelően nagy helyre rakni. Kicsi helyen a madarak tollazata csapzottá válik! Emellett biztosítsunk nekik sok röptetést!

Jellemző betegségek, hibák: A toll milyensége és mennyisége nagyon sok mindent árul el a madár pszichikai és fizikai állapotáról! A csapzott tollazat gyakran utalhat betegségre, rossz tartási körülményre, valamint atkákra, tetvekre. A papagájokra sajnos egyre jellemzőbb a tolltépés, ami komoly problémákat okoz, hiszen a madár kihűl, a máj túlműködik, károsodik, nem tud repülni, fartőmirigygyulladása lesz. Mindenképp ki kell deríteni a tolltépés okát és azt megszüntetni (lásd a Tolltépés menűpontban).

Madártetvek


 

Elsősorban éjszaka merészkednek elő búvóhelyükről és szívják a madarak vérét. A madarak fáradtak, bágyadtak, gyakran vakaróznak, esetleg vérszegényekké vállnak, fiókák esetében akár még az elhullás is előfordul! Kezelésért forduljunk állatorvoshoz!

 

Tolltetűatkák


 

Ezek a rovarok a toll anyagával táplálkoznak, a madarak gyakran tollászkodnak, a toll minősége romlik, megrágottan néz ki, törékennyé válik. Kezelése porozószerekkel történik!

 

 

Polyoma / Francia vedlés


 

A betegség fiókakorban fordul elő, mikoris tollasadnak. Heveny formában a madár szinte 1-2 nap alatt elpusztul, míg az idült esetén fogyás, étvágytalanság és bágyadtság a jellemző. A tollazat torzul,  esetleg hiányos lesz, és a betegség leküzdése után a madár továbbra is hordozó maradhat. Gyorsan terjed, elsősorban ürülékkel és begyből felöklendezett táplálékkal – emiatt sose fogjunk tenyésztésbe polyomás madarat, mert a fiókák elkapják a betegséget! A hullámosoknál és agaporniszoknál elég gyakran előfordul, de más fajt is megtámad! Fontos a megelőzés, a higiénia betartása.

 

 PBFD

 

(Psittacine Beak and Feather Disease)MI A PBFD?

Sajnos sokan nem ismerik, pedig talán az egyik legkomolyabb veszély a papagájtartók és –tenyésztők körében!

A betegség magyar neve Csőr- és toll szindróma, a circo vírusok által okozott egyik legfertőzőbb vírusos megbetegedés. Egyes szakemberek véleménye szerint a hullámospapagájok és törpepapagájok 90%-a hordozza ezt a vírust!

A betegség jellegzetessége, hogy nem csak fogságban élő madarak érintettek, hanem a vad populációknál is előfordulnak gyakran PBFD-s madarak!

Tömören megfogalmazva a tollak, karmok és csőr növekedésének rendellenességeit okozza, és a madár immunrendszer-gyengeség miatt 6-12 hónapig él még.

Régebben elsősorban kakaduknál és más nagyobb papagájfajoknál volt ismert, ma már kiderült, hogy minden papagájfajt megfertőzhet!

 

TÜNETEK

A betegségben a rossz, hogy nem jár mindig tünetekkel! A madarak többsége csak hordozó, tehát fertőznek, de rajtuk nem mutatkozik semmiféle tünet. Gyakran csak költésnél derülnek ki, hogy a madarak fertőzöttek, hiszen a fiókák többsége elpusztul, mivel náluk még szinte semmilyen immunrendszer nincs.

A vírus, ha megjelenik, könnyen észrevehető. PBFD-re gyanakodhatunk, ha például erősen tollport termelő papagájnál (jákó, kakadu) a normálisan szürkés/sötét csőr és láb frissen fürdötten néz ki, tiszta, olyan, mintha lepolírozták volna… Tehát a tollportermelés stagnál vagy teljesen megszűnik.

A fertőzés kitörésénél jellemző akut tünetek:

*       Törékeny tollak

*       Problémás vedlés

*       Étvágytalanság

*       Hasmenés

*       Tollvesztés

*       Általános gyengeség

 

Krónikus lefolyásnál a tünetek vedléstől vedlésre rosszabbak lesznek:

*       Kopasz foltok megjelenése a fejen (egyértelmű jele!)

*       Új tollak deformitása

*       Erősen hulló új tollak

*       Törékeny, repedező, majd nagyon puha csőr

*       Csőr és karmok kontrolálatlan nővekedése

LAPPANGÁSI IDŐ

Nagyon lassú, a vírust nem lehet közvetlenül a fertőzés után kimutatni, hanem akár csak évekkel később! A fertőzőképessége nagyon magas, viszont nem mindig tör ki. Előfordul, hogy az állományok csak hordozzák, és tovább fertőznek mindenféle tünet nélkül!

KIMUTATÁS

PCR-teszttel (Polymerase Chain Reaktion) lehet csak 100%-san kimutatni! A teszt során a vírus DNS-t azonosítják! Tesztelést három hónap múlva meg kell ismételni, hogy biztos legyen az eredmény, hiszen a vírus nem mutatható mindig ki! A teszt elvégzése meglehetősen bonyolult 2 és fél hetes procedúra, és eddig csak Angliában végeznek ilyet. A teszthez csupán egy kis toll vagy vérminta kell, amit a laborba küldenek mielőbb!


FERTŐZÉS 

PBFD vírus elsősorban a tollakkal, tollporral, ürülékkel és a begy tartalmával terjed. Nem muszáj ahhoz a madaraknak közvetlenül érintkeznie, hiszen elég, ha egy papagájkiállítás után egy hordozó egyed simogatása után megsimogatjuk saját madarainkat.

 

KEZELÉS

A vírus gyógyíthatatlan, de nem jelenti rögtön a halálos ítéletet! Sok PBFD-s madár él boldogan éveket még. Kutatások folynak, és próbálkoznak különböző gyógyszerekkel kezelni a betegséget.

Mindenesetre az immunrendszer erősítése érdekében adjunk a madaraknak rengeteg vitamint, nyomelemet, és főleg A-vitamint! Fontos, hogy mindenféle fertőzést elkerüljünk, a madarak ne kapjanak el semmilyen betegséget! A higiéniát nagy betűkkel írjuk!

 

PROGNÓZIS

A PBFD hasonló prognózisú, mint az AIDS. A madarak nem közvetlenül a vírus miatt pusztulnak el, hanem valamiféle másodlagos fertőzésben, mivel a vírus hatására a papagájok immunrendszere rohamosan legyengül, így olyan egyszerű fertőzésben pusztulnak el, amit normál esetben probléma nélkül legyőzött volna!

Rendszerint különösebb szekunder fertőzés nélkül 3 évig elélnek, de ismertek esetek, mikor a madár már 12 éve ezzel a betegséggel él – még mindig!

PBFD-s madarat semmiképp ne tegyünk egészségesek mellé, ne vigyük kiállításra és ne tenyésszünk!

 

EGYÉB

Gyakran előfordul, hogy a PBFD-t összekeverik a Polyomával, amit csak a teszt tud kizárni! Hasonló tűnetekkel jár az A-vitamin túladagolása és a stressz is!

 

TOLLCISZTA


Ritkán fordul elő a hullámospapagájoknál, hogy a növekvő toll nem képes a bőrt átszúrni, nem képes kifejlődni rendesen, hanema  bőr alatt fejlődik tovább, míg nem egy gömb alakú képződménnyé nem válik. A betegség feltehetően genetikai és minden vedlés során visszajönn.

Továbbiakban jellemző betegség a PBFD, amiről a megfelelő menűpontban találhatsz hasznos információkat.

 

Csontozat: Miután a papagájok a gerincesekhez tartoznak, valódi csontokkal rendelkeznek, mely a váz passzív része! Hasonló csontvázuk van mint az embernek, nekik is van egy koponyájuk, melyek rendszerint nagy(!), gerincük, végtagcsontok, vállöv csontjai, medencecsontok, bordák és szegycsont. A csontjuk nekik is abból áll, ami nekünk, azzal a különbséggel, hogy csontjaik üregesek, ezzel könnyítve a testsúlyt, így a repüléshez nélkülözhetetlen.

-         Egészségmegőrzés, ápolás: Minden csont rendes felépüléséhez nélkülözhetetlen a kalcium!  A papagájok kalciumigényüket eleség formájában elégítik ki. Mindenképp adjunk nekik rengeteg kalciumot tartalmazó anyagot, mint a szépiacsont vagy a grit! A kalcium mellett szintén nélkülözhetetlen a D-vitamin, hiszen enélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba. A D-vitamin hiánya emiatt Angol-kórt okoz, ami a csontok meggyengüléséhez, elnyúlásához, deformálásához vezet! Emiatt elsősorban lakásban tartott madaraknál kell külön D-vitaminforrásról gondoskodni, főleg télen!

-         Jellemző betegség, hibák:

 

 

ANGOLKÓR


     Elsősorban télen figyelhető meg, mikoris a madarak, főleg a lakásban tartott egyedek, kevés fényhez jutnak! A kézzel nevelt fiatal állatokon fordul gyakran elő, a csontozat és a csőr eltorzul, keménységét okozó anyagokat vesztenek. Több fény és jobb eleség hatására meggyógyulnak, de az eltorzult csontok, gerincoszlop és csőr úgy marad, ami a későbbiekben komoly gondokat okozhat (törések, tojásvisszamaradás). Ennél a betegségnél jobb a megelőzés, mint a gyógyítás: a fiókákat jó minőségű táplálékkal neveljük, valamint a madaraknak változatos legyen az étrendje, télen kapjanak táplálékkiegészítőket, melyek kacliumban és D vitaminban gazdag!

 

 

Törések, ficamok


 

Sajnos gyakran előfordul, hogy a madár valamely balesetet szenved, mely következtében a láb- vagy szárny csontjai el is törhetnek. Ilyenkor fontos, hogy a lehető leghamarabb nyugalomba helyezzük a sérült végtagot, és nyílt törés esetén ne engedjük kiszáradni a csontvégeket. Helyrehozása a súlyosságtól függően konzervatív módon vagy műtéttel történik. Fontos, hogy a madár sokat pihenjen! A ficamok esetén is sok pihenés kell, műtét szinte nem megoldható, hiszen az ízületi szalagok nagyon vékonyak!

 

FEJ

A papagájok fején különböző fontos érzékszervek és táplálkozási szervek találhatók:

Csőr: a papagájok jellemző szaruképződménye a csőr! A papagájoknak jellemzően kampós csőrük van, mely nem csak az étkezésben fontos, hanem a madarak harmadik lábának tekinthetjük, hiszen mászásban roppant nagy segítség nekik! A csőr alakja (elnyúltsága, hosszúsága) és színe fajoktól, alfajoktól és színváltozatoktól függ. Jellemzően a nagyobb papagájoknak roppant erős csőre van, ami komoly fegyvernek minősül! A papagájok többsége magevő és így sokszor kemény diókat, mogyoróféléket törnek fel. Persze amilyen erős és hatalmas a csőr, olyan gyengéden tudnak a papagájok vele partnerüket tollászni, fiókáikat etetni stb. A papagájok jellemző tevékenysége a rágcsálás, ami más madárfajokra egyáltalán nem jellemző. A papagájok előszeretettel rágnak ágakat, szedik le a fák kérgeit, lakásban tartott madarak szívesen rágják meg az ajtót, asztalt, széket, távirányítót stb. És minél nagyobb egy csőr, annál nagyobb kárt tudnak vele okozni! A csőr felső részén található a viaszhártya, azokon pedig az orrlyukak. A viaszhártya fajtól függően lehet színes, lehet kopasz, vagy épp tollal borított!

-         Egészségi állapotának megőrzése: A csőrrel külön nem kell foglalkozni, a papagájok ápolják maguk, hogyha biztosítunk nekik elegendő mennyiségű és minőségű rágcsálnivalót!

-         Jellemző betegségeik, hibájuk: Sajnos gyakran hallani arról, hogy a papagájok csőre így meg úgy túlnőtt, annak ellenére, hogy van benn nekik csőrkoptató. A papagájoknak nem csőrkoptató kell, hanem sok természetes kérges faág, amit elrághatnak, emellett grit vagy szépiacsont. Akármit is adunk a madaraknak, a rágási igényük még benne marad, a papagájoknak ösztönös, és mint megrágnak, ha nincs nekik adva semmi érdemleges, ezért ajánlott sok természetes ágat, kartonlabot, tobozt stb. adni nekik, amit rághatnak. Viszont tudnunk kell, hogy a csőr túlnövése bizonyos esetekben nem kerülhető el sehogy: Ha a madarat kézzelnevelték, gyakran előfordul, hogy az etetés során a csőr valamennyit deformálódott, így nem tud rendese kopni. A deformálás persze adódhat korai angolkór, vagy rühatka miatt is! Emellett elsősorban fajvegyes volierekben előfordul, hogy az agresszívebb madarak leharapják a másik madár csőrét (ismert eset, mikor egy szenegáli papagáj tövig leharapta a nimfapapagáj csőrét), emiatt ajánlott a fajvegyes voliert ÉSSZEL összerakni! Ezenkívül előfordulnak balesetek, mikor a csőr megsérül, elpattan, megrepet, kettétörik stb. A csőr folyamatosan nő, így az esetek többségében megfelelől etetés és gondozás mellett a madár hosszú ideig elél még! Jellemző, a csőrt is megtámadó betegség a különböző tumorok, gombás fertőzések, a PBFD és a rühatka.

      Sajnos nem megfelelő volierösszeállításnál előfordul, hogy civakodás közben egy erősebb faj egyede egyszerűen letépi a másik felső csőrkáváját. Ilyenkor nem kell pánikolni, hiszen rendszerint egy éven belül visszanő, de a madarat nevelőtáppal kell addig folyamatosan etetni, mivel logikusan nem képes így enni!

 

RÜHÖSSÉG


Elsősorban a hullámospapagájok betegsége, de nimfapapagájok, agaporniszok és más kisebb testű madaraknál is előfordulhat. A legismertebb tünet a csőr környékén és a lábakon felrakodó fehér szivacsos anyag. Kezeletlenül a csőr deformálódik, törékennyé válik  és eltörik. A gyógyítás egyszerű, a patikákban kapható paraffinolajt vigyünk fel a fertőzött részekre fültisztító segítségével.

 

Nyelv: A papagájok nyelve a csőrön belül található, fontos az eleség ízlelésében, szétbontásában stb. A magevő papagájoknak henger alakú izmos nyelvük van, míg a nektárevő papagájoknak ecsetnyelvük van. Az ecsetnyelven a nyelv vége ecsetszerű, ezzel segítve elő a madár táplálkozását. Érdekességképp megjegyzendő, hogy  a papagájok összesen 350 ízlelőbimbóval rendelkeznek (embernél 20 000 körül), és a csípös ízt nem érzik.

- Egészségmegőrzés, ápolás: Fontos, hogy a papagájok közelébe ne kerüljenek éles tárgyak, mint kés, faragó, vékony műanyag csengő, vagy műanyag pohár (elrepedhet és megvágja a madár nyelvét) stb. mert ezzel komoly sérülést okozhatnak a nyelven.

 

Szemek: A papagájok szeme ugyanolyan felépítésű, mint a miénk. Fontos szerepük a tájékozódásban van. Sötétben nem tudnak jól tájékozódni, viszont a különböző színeket felismerik és látják. Elmondható, hogy a papagájok szeretik a színekben gazdag környezetet. Íriszhártyájuk színe fajtól függ, jellemzően sötétbarna/fekete, vörös és sárgás, néha kékes. A kakaduknál az írisz színe alapján lehet megkülönböztetni a nemeket. Vannak fajok, mint pl.: a jákópapagáj, melyeknek fiatalon és ivaréretten más és más az íriszük színe. A papagájok szemei oldalirányban néznek, ezzel nagy térlátást biztosítva nekik!

-         Egészségmegőrzés, ápolás: Különösen nem kell foglalkozni a szem ápolásával, csak fontos, hogy ne érje őket húzat, ne kerüljön bele semmi idegentárgy, valamint a madarak kapjanak legalább heti egyszer A-vitaminban gazdag eleséget, mint pl.: sárgarépa.

-         Betegségük, hiányuk: Sajnos a szem amilyen összetett olyan kényes is. Jellemző betegségük a kötőhártyagyulladás, a farkasvakság (A-vitaminhiány), a vakság, és különböző balesetek során a szemgolyó megsérülése. Sajnos a papagájoknak a vakság meglehetősen tragikus egy esemény, és csak kevés esetről tudok, mikor egy vak papagáj sikeresen hosszú életet él.

 

Fülek: A papagájok füle a tollazat miatt sokszor nem látszik, de ha pl: a fejüket vakargatjuk, a tollazatot enyhén széthúzva megfigyelhetünk a fej mindkét oldalán egy-egy nyílás. Ezek a fülek. A fülekről tudjuk, biológia órán tanultak alapján, hogy nem csak a hallásban, hanem az egyensúlyozásban is nagy szerepük van. A madarak hallása  meglehetősen jó!

-         Egészségmegőrzés, ápolás: a füleket különösképp nem kell ápolni, viszont ügyeljünk arra, hogy a madár ne kerüljön huzatba, mert akár középfülgyulladást is kaphat!

-         Jellemző betegségük, hiányuk: A süketség eléggé ritkán fordul elő a papagájoknál. Ami viszont gyakrabban fordul elő, az a fülatka. Kezelését mindenképp állítorvosra bízzuk! Nagy bajt jelent viszont, hogyha magából a fülből vér folyik, hiszen az koponyasérülésre utal!

 

A papagájok törzse fajtól függően lehet vékonykásabb (optikai csalódás a hosszú farktollak miatt), vagy tömzsibb. A törzsön lévő fontosabb szervek, végtagok:

Szárnyak: A papagájoknak egy pár szárnyuk van, mely a repülést teszi lehetővé! A szárny hosszúsága és fesztávolsága  fajfüggő. A madaraknak a szárny mozgatása – a repülés nélkülözhetetlen az egészséges élet miatt, ezért a madarak megfosztása a repüléstől az egyik legnagyobb bűn!

-         Egészségmegőrzés, ápolás: A szárnyakat külön ápolni nem kell. Fontos, hogy a madarak elég kalciumot és D-vitamint kapjanak a csontozat miatt, emellett rengeteg mozgást biztosítsunk nekik! Emellett igyekezzünk különböző veszélyforrásokat kiküszöbölni, mert sajnos a szárnyak eléggé könnyen tőrnek! Sose vágjuk le semmilyen körülmények között sem az evezőtollakat, mert állatkínzás!

Farok: A papagájok farktollainak hossza, alakja és színe más és más, fajtól függő. Különösebben nem kell velük foglalkozni, hiszen ha elegendően nagy voliert biztosítunk a madaraknak, akkor a faroktollak is szép épek maradnak! Előfordul viszont, mikor a madár megijed, és elhullajtja összes farktollát - sokkvedlés - ilyenkor nem kell megijedni, hiszen relatívan rövid időn belül vissza nő!

Lábak és karmok: A papagájok lába kúszóláb, ami azt jelenti, hogy az első és negyedik ujj hátrafele néz! A láb bőre nagyon vékony, és relatívan érzékeny, ami miatt nagyon oda kell figyelni, hogy a madaraknak milyen ülőfát adunk! A műanyag, legyalult vagy egyéb mesterséges ülőfák alkalmatlanok, hiszen komoly ízületi sérüléseket, felületi sérüléseket okoznak, emellett a karmok is túlnőnek! Csakis természetes ágakat adjunk nekik a megfelelő vastagságban!

Kloáka: A madarak kiválasztása itt történik, a nemi, húgy- és végbélnyílás ide torkollik. Különösebben nem kell foglalkoznunk vele. Előfordul viszont a kloáka kiszakadása, amikor egy kis béldarab a tojásisszamaradást követően kiszakad. Ilyenkor tartsuk a szövetet nedvesen, a legjobb ilyenkor sóoldatot használni, majd siessünk vele állatorvoshoz, aki ha madárspecialista és eléggé tapasztalt, megműti!

Fartőmirigy a farktollak felett helyezkedik el. Szerepe a tollak vízhatlanságában van, viszont érdekesség, hogy nem minden papagájfaj rendelkezik vele, pl.: az amazonok. Elsősorban kopasz madaraknál fordul elő a fartőmirigy begyulladása és elzáródása, mivel ezek a madarak nem tollászkodnak, így nem is használják a fartőmirigy által termelt zsíros váladékot, ami felhalmozódik és elzárja a fartőmirigy kivezető nyílását! Mindenképp forduljunk vele orvoshoz!

 

EMÉSZTŐRENDSZER


A papagájok emésztőrendszere három szakaszra osztható: az előbél- az középbél- és a utóbélszakaszra.

*      Csőr: A papagájok emésztőrendszere a csőrrel kezdődik. A csőr, a kapaszkodáson kívül, a táplálék felvételére, aprítására és megfogására szolgál. A papagájoknak erős csőre van, ami még a legkeményebb dióféle héjának a feltörésére is alkalmas. Az anatómia résznél olvashatsz a csőr ápolásáról, rendellenességeiről és a betegségeiről.

*      Begy: Az eleséget lenyelve a nyelőcsövön keresztül a papagáj begyébe kerül, ami nem más, mint a nyelőcső kitágult része! A begy zsákszerű képződmény, melynek két része van, a bal oldali és a jobb oldali. A begy fala izmos és mirigyekben gazdag. A táplálék itt tárolódik, puhul, és előemésztődik (mint az embernél a gyomor, ott is csak az előemésztés történik). A madár begye étkezés után szépen kitapintható. A begyben (is) gyakran találhatunk kisebb kavicsokat, melyeket a papagájok táplálkozás során felveszik, ezzel elősegítve az emésztést, a magok puhává morzsolását. A kavicshiány akár a begy falának pusztulásához is vezethet.

Jellegzetes betegsége: 

B E G Y G Y U L L A D Á S


 

      Sajnos gyakori betegség a begygyulladás, ami nem ritkán egyedül tartott papagájoknál is előfordul. Az ilyen madaraknak ráadásképp még tükröt is adnak, amiben a madár a „partnerét” látja, és etetni próbálja. A sokszori sikertelen etetés (mivel a felöklendezett eleség jórésze visszakerül a begybe) viszont begygyulladáshoz vezet, ami meglehetősen fájdalmas, és kezeletlenül a madár pusztulásához vezet! Begygyulladás során a madarak nem esznek, öklendeznek, és a felöklendezett váladék gyakran nyálkás. Kezelése macerás, mindenképp forduljunk állatorvoshoz, aki a begyet, egy szonda segítségével kimossa, majd antibiótikumos kezelést ír elő. Emellett ajánlott a madarat szőlőcukros kamillateával itatni, valamint ét- vagy olívaolajat csepegtetni a csőrébe!

*      Mirigyes gyomor a következő állomása a tápláléknak. Amint a nevében is benne van a mirigyes gyomor emésztőmirigyekben gazdag rész, mely folytatja a begyben megkezdett emésztést.

Jellegzetes betegsége:

P D D

Psittacine proventricular dilatation syndromeMagyar nevén a mirigyes gyomor kitágulása egy olyan vírusos betegség, mely a mirigyes gyomrot és annak idegi ellátását támadja meg! A betegség oka még nem biztos, kutatási stádiumban van, de eddig elsősorban a Bornavírusra tippeltek!

Elsősorban a nagyobb papagájokat támadja meg, mint az arákat, amazonokat, kakadukat és jákópapagájokat! A betegség horizontálisan madárról madárra terjed, és nagyon veszélyes!

Tünet

A madarakban a betegség sokáig lappanghat, de ha kitör, relatívan gyorsan jönnek elő a következő tünetek:

*      Apátia

*      Öklendezés

*      Egész, meg nem emésztett magvak kiválasztása

*      Fogyás

*      Centrális idegzavarok – ülőrúdról való leesés, szárnyakkal való csapkodás egyensúly megőrzése miatt stb.

*      Hasmenés

*      Nagy mennyiségű homok fogyasztása

 

Elhullás után történő boncoláskor kiderült, hogy a madárnak az emésztőrendszeréből hiányzott a grit.

A baj, hogy a madarak nem feltétlenül produkálják a tüneteket, annak ellenére, hogy fertőződtek!

Tesztelés és felismerés

Sajnos a mai állások még nem képesek arra, hogy tesztekkel felismerhessék a betegséget. Csupán az előtörténettel és a röntgen képen látható megnagyobbodott, esetenként gázokkal telítődött, vékony falú mirigyes gyomor látható.

Megelőzés

Az újonnan beszerzett madarak karanténba helyezése és röntgennel emésztőcsatornájának vizsgálata!

Terápia

Nincs. Csupán egyes tünetek kezelése lehetséges, de a betegségre magára nincs gyógyszer!

Prognózis

Fiatal madaraknál a betegség heteken belül halállal végződik, ivarérett egyedeknél a betegség akár évekig is lappanghat!

Gyógymód a betegségre nincs, a madár továbbra is nagyon fertőző, ezért esetenként az állomány érdekében fontolóra kell venni az euthanáziát!

 

*      Zúzógyomor (népies nevén a zúza) fala roppant izmos, itt megy végbe az emésztés jó része. A zúzógyomor pH-ja savas, ami aktiválja a különböző enzimeket, valamint a kórokozókat elpusztítja.  A zúzógyomor őrlőmozgást végez, melyben a kavicsok is elősegítik a táplálék megőrlését.

Jellegzetes betegsége:

 

KAVICSHIÁNY


 

A kavicsok a papagájok és más magevők számára nélkülözhetetlen az emésztéshez. Ha a madaraknak nem biztosítunk megfelelő nagyságú kavicsokat, a zúzógyomruk fala sorvadni kezd, az emésztés nem lesz teljes, és a madár lefogy! A madár leheletének hal szaga van! A megelőzés itt könnyebb, mint a kezelés, emiatt MINDIG biztosítsunk a madarak számára elegendő mennyiségű és minőségű kavicsokat!

*      A megemésztett táplálék ezután a nyombélbe kerül, ahol a hasnyálmirigy  emésztőenzimjei torkollanak. A nyombél már a vékonybélhez tartozik, ahol a táplálék felszívódik. A papagájok többségénél epehólyag nincs.

*      Vastagbél a vékonybél folytatása, itt elsősorban a még szükséges anyagok szívódnak fel, mint az ásványianyagok vagy a víz! Az ürülék itt sűrűsödik be, majd a végbélben tárolódik, majd a kloákán keresztül távozik.

*      Máj a papagájoknak is elengedhetetlen szerv, itt tárolódik a cukor glikogén formájában, valamint fontos szerepe van a méreganyagok lebontásában, a szervezet méregtelenítésében. Sajnos a papagájok máját is ugyanúgy megtámadhatják különböző betegségek, mérgezések esetén az első számú szerv, mely komolyabban károsodik. A májbetegségek jelei lehetnek a sárga bőr, csőr, szem, a tolltépés, a túl gyorsan növő vagy enyhén deformálódott, elnyúlt csőr, tollazatban előforduló elszíneződött vagy eltérő színezetű tollazat.


Egyéb betegségek

SALMONELLOSIS


 

Fiatal állatokat támadja meg ez a betegség elsősorban. A madarak állapota súlyosan romlik, a bélrendszer begyullad, kezeletlenül pusztuláshoz vezet. Kezeléssel úgyan a madár tünetmentes, de hordozó maradhat! Megelőzés a higiénia betartásával, a takarmány helyes tárolásával, valamint a lágyeleséghez való tojás több mint 10 perces főzésével történik!

 

ELHÍZÁS


 

Az elhízás a madaraknál, akárcsak az embernél is, komoly következményekkel járhat, emiatt fontos a megelőzés! Az ellhízott madár nehezebben vesz levegőt, vérnyomása magasabb lesz (agyvérzésre így fogékonyabb), kevesebbett mozog, ami hatására izmai leépülnek. A keringési megbetegedésekre hajlamosabbak, ami szívinfarktushoz is vezethet! Fontos, hogy a madarknak ne adjunk a boltban kapható csemegékből, mert rengeteg cukrot tartalmaz, ezenkívül sose adjunk ember tányérjára szánt fűszeres, sós, zsíros ételeket nekik, süteményeket, valamint hízlaló magokból csak mértékkel adjunk (pl.: napraforgó). A madarak kapjanak sok zöldséget, gyümölcsöt, ezenkívül biztosítsunk nekik nagy teret röpködésre!

 

MÉRGEZÉS


 

Elsősorban szobában tartott madaraknál fordul elő a szobanövények megcsipkedése. A szobanövények többsége mérgező, ezért olyan helyre tegyük őket, ahol a madár nem éri el őket! Ha mégis evett valamelyik szobanövényből, ajánlott minél előbb állatorvoshoz fordulni vele, hiszen az ilyen mérgezések elsősorban a májat támadják meg.

CANDIDIASIS


Elsősorban az emésztőszervrendszert támadja meg. A madarak öklendeznek, hánynak, esetleg étvágytalanok. Hajlamosító tényező az A-vitaminhiány, és a vese megbetegedése. A betegség gyógyítása kétes.

 

GIARDIOSIS-PARAZITA


A paraziták ürülék útján terjednek, az ürülékkel szennyezett eleségen keresztül jut be a  madarakba. A bűzös hasmenés a legjellegzetesebb tünet, emellett a madár fokozatosan fogy. A fiatal madarak rendszerint elhullanak, a nagyobbak tünetmentesen hordozzák tovább. Kimutatása friss bélsárból történik! Kezelésért forduljunk orvoshoz!

TRICHOMONOSIS-PARAZITA


 

 Elsősorban a nyári hónapokban fordul elő fiókanevelési időszakban. Az  idősebb madarak tünetmentesen hordozhatják. A klasszikus kórképet csak a galambok produkálják! A kezelésért forduljunk  orvoshoz!

 

GALANDFÉREG


A papagájoknál ritkábban fordul elő, elsősorban a vadmadarak ürülékén keresztül fertőződhetnek meg! A klasszikus tüneteket produkálják a madarak: lefogynak, hasmenésük van, tollazatuk rossz minőségűvé vállnak. Tünetmentesek is lehetnek a fertőzött egyedek!

 

ASCARIDIOSIS-PARAZITA


A paraziták itt is ürülékkel, ill. ürülékkel fertőzött eleségen keresztül terjednek. Jellegzetes tünet: hasmenés, étvágytalanság, fogyás, közérzet romlása, bágyadtság. A férgek teljesen elzárhatják a belet, ami komoly következményekkel jár! Különösen ügyelni kell a környezeti higiéniára.   Kezelésért forduljunk orvoshoz!

 

KERINGÉSI SZERVRENDSZERA papagájok, akárcsak a többi madarak, fejlett keringési rendszerrel rendelkeznek: 4 üregű szív, két vérkör -> állandó testhőmérséklet.

A papagájok keringésének úgymond motorja a szív, mely szabályos, ritmikus dobbanásával  továbbítja a vért a test többi részéhez. A madaraknak a szíve nyugodt állapotban is sokkal többet ver, mint a miénk, és rendszerint minél kisebb a madár annál többet ver a szíve. A madarak testhőmérséklete is emiatt magasabb, mint az embereké (olyan 37-38°C). A szívük felépítése hasonló az emberéhez. A madarak ugyanúgy rendelkeznek artériákkal, vénákkal, hajszálerekkel és nyirokerekkel, mint az emlősök. Sajnos úgy jellemző rájuk a keringési betegségek, az infarktusok, agyvérzések, embóliák stb.  A madaraknál az elhízás sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint az embereknél, emiatt mindenképp kerüljük el, és elsősorban az elhízásra hajlamos fajokat, mint az amazonok, a rózsáskakaduk zsírszegény (mogyoró, dió, napraforgó mennyiségének csökkentése) táplálékot kapjanak!

 

KIVÁLASZTÓ SZERVRENDSZER


 

A kiválasztás szerve a vesék. A vesék feladata a káros és felesleges anyagok kiszűrése, a szénhidrát-, ásványianyag-, és ionháztartás fenntartása, a normális hormonműködés biztosítása, valamint a vízháztartás fenntartása. Viszont a papagájoknak nincs húgyhólyagjuk, és a húgyvezeték kivezető nyílása a kloáka, ahova a nemiszervek és a vastagbél kivezetőnyílása is ide torkollik. A vesék sajnos roppant érzékeny szervek, ami miatt kis hibásodásuk, megbetegedésük is végzetes lehet a madár számára. Különböző, nem madarak számára való ennivaló etetése mind a májat és a vesét támadja meg. Vesebetegségre utalhat a rossz állagú ürülék, valamint a tolltépés is. Mindenképp állatorvosi kezelésre szorul!

IVARSZERVEK


A madarak ivarszervei a testen belül találhatók, külön párzószervük nincs. Az ivarszervek kivezetőnyílása a kloákában torkollik. A hímeknek a heréi a vesék magasságában vannak, a tojók petefészkei közül elsősorban a bal az, ami működik.

Jellegzetes betegségek:

 

NONSTOP TOJÁSRAKÁS


 

Gyakori hormonális zavarra vezethető vissza komoly rendellenesség a folyamatos tojásrakás. A madarat roppantul legyengíti, és sajnos a tojsvisszamaradásra az esély rohamosan nő, minden egyes tojással. Mindenképp forduljunk vele orvoshoz, aki eleinte hormoninjekciókat ad a madárnak, majd ha azok sem segítenek, eltávolítja a petefészket és vezetéket. Kalcium adása elkerülhetetlen!


 

TOJÁSVISSZAMARADÁS


 

A tojásvisszamaradás minden gazda rémálma, és ezalól egyik tojó sincs felmentve. Akár tenyésztik, akár nem, minden tojó produkálhat tojást. A tojástermelés akkor baj, ha a képződött tojás nagyobb, mint amekkora az adott faj átlagos tojása. A tojók nem tudják kitojni a tojást, hatalmas fájdalmak közepette órák alatt elpusztulhat. Amint észleljük a tojásvisszamaradásra utaló tüneteket (billegő farok, nincs ürülék, kloáka ki van gömbölyödve, a madár láthatóan szenved, a földön fekszik, liheg stb.) azonnal forduljunk orvoshoz! Itt perceken múlhat a madár élete! A tojásvisszamaradás oka leggyakrabban a beltenyésztésre vezethető vissza, emellett ha az adott madár már valamilyen betegségben szenved, a tojásképződés emiatt elhúzódik, és egyre több mész rakódik rá, így a végén a madárnak lehetetlen lesz magától megszabadulnia a tojástól. A legegyszerűbb ám legveszélyesebb megoldás a masszírozás, amit mindenképp állatorvos végezzen, akinek esetleg több tapasztalata van efelől. Ám ez nagyon veszélyes, hiszen ha a tojáshéj eltörik, kiszakítja a nyálkahártyát és komoly hasi fertőzést okoz, amiben a madár az esetek többségében elpusztul. A másik megoldás a műtét, amit már egyre gyakrabban alkalmaznak, jobb eredménnyel. Ilyenkor a tojással együtt eltávolítják a petefészket és/vagy csak a petevezetéket. Figyelem: Semmiképp ne kezeljük otthon a madarat, mert el fog pusztulni orvosi segítség nélkül!


LÉGZŐSZERVÜKA madarak légzőszerve sokkal fejlettebb, mint az emlősöké. Jellemző rájuk a kettős légzés, ami a légzsákoknak köszönhető. Gázcsere csak a tüdők légkapillárisaiknál történik. A belégzés során a levegő a tüdőbe, és azon keresztül a légzsákokba kerül. Kilégzés során a tüdőben lévő levegő a külvilágba, míg a légzsákokban lévő levegő a tüdőbe kerül, így a tüdőben sosincs CO2-ben dús levegő, hanem folyton gázcsere van. Ezzel biztosítva az életmódjukhoz szükséges nagy oxigénmennyiséget! A légzsákok fontossága emellett a test fajlagos súlyának csökkentése is, ezáltal a madártest könnyebb lesz, ami meg a repülést könnyíti meg. Sajnos amilyen bonyolult a légzőszervük is, annyira érzékeny. A száraz, poros, különböző szagokban, és gőzben gazdag levegő káros a madaraknak. A dohányfüst náluk sokkal nagyobb kárt okoz, mint az embernél. Emiatt a légzőszervi betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy az adott helyiségben a páratartalom ne csökkenjen 60% alá, valamint ne legyen poros, ne dohányozzunk, ne használjunk ott füstölőt, sprayt stb. emellett fontos kihangsúlyozni, hogy papagájokat konyhában TÍLOS tartani, a sok főzés során keletkező gőz, erős szagok és füst miatt! A legideálisabb és legegészségesebb a madaraknak kerti voliert biztosítani!

Jellemző légzőszervi megbetegedés:

ASZPERGILÓZIS

 A S P E R G I L L U S    S P P .

 Ezt a gombás megbetegedést elsősorban Aspergillus spp., Mucor spp. és/vagy Penicillium spp. gombafajták okozzák! Ez a betegség sajnos roppant elterjedt a papagájok körében, saccolások szerint akár minden második lakásban tartott nagypapagáj szenved aszpergilózisban! A betegséget Magyarországon még nagyon lekezelik, sokan nem ismerik, nem tudják a velejárókat, és sokakat nem is izgat – talán a hosszas, macerás, és költséges kezelési költség miatt - , annak ellenére, hogy egy nagyon komoly betegségről van szó!


ELŐZMÉNYEK

A betegséget elsősorban a tartási- és etetési hibák okozzák! A gazdák többsége nem veszi olyan fontosnak a páratartalmat, pedig ez roppant fontos. Miért?

A papagájok túlnyomó többsége trópusokról származik, ahol a páratartalom eléri a 80-90%-ot is. Hazánkban a páratartalom viszont 30-50%-s. Lakásokban a levegő még szárazabb, főleg fűtési időszakban gyakran még a 8%-t sem érik el! A száraz levegő a légutak nyálkahártyájának kiszáradását okozza, ami hatására a gombás fertőzések elleni rezisztencia drasztikusan csökken. Ehhez hozzájárul, hogy a lakásokban a levegő nem megfelelően áramlik, így a gomba-spórák és más káros anyagok a levegőben fel tudnak halmozódni.

Másik komoly probléma, ami az aszpergilózis kialakulását elősegíti, az etetéssel kapcsolatos: Sajnos szinte minden papagájeleség tartalmaz földimogyorót! Pont a földimogyoró az, amelyik a legerősebben (!) [ és nem csak ] fertőzött az aspergillus gombafajokkal – persze más mogyorófélék is, de a földimogyoró a legerősebben! A táplálék felvételével a madár a spórákat inhalálja, ami szépen elszaporodik a száraz levegő hatására anti-immunissá vált nyálkahártyákon. A mageleségek sokszor elégedetlenül tartalmaznak vitaminokat, elsősorban az A vitamint, ami szintén kedvez a penészgombafertőzésnek. A különböző stresszforrások, mint a transzport, az intolerancia a madarak között, valamint az immungyengítő gyógyszerek, és egyoldalú antibiótikumos kezelések szintén kedvezően hatnak a gombák fejlődéséhez!

Az utóbbi időben jelentek meg aszpergilózis által elpusztult fiatal kézzelnevelt egyedek. Az elhullás utáni boncolás kimutatta, hogy a madarak olyan előrehaladott aszpergilózisban pusztultak el, amit eddig legfeljebb 40-50 éves jákópapagájokon tapasztaltak! Ennek oka a nem helyes kézzelnevelés, mely során a higiéniátlan körülmények miatt a madarak már pár hetesen komolyan megfertőződtek!

 

Minden faj fogékony erre a betegségre, noha a jákópapagájok körében több a megbetegedés száma, mint a többi fajnál!

 

TÜNETEK

Sajnos az aszpergilózis már csak akkor mutat tüneteket, mikor komolyan előrehaladott állapotban van!

Ilyenkor rendszerint a madarak

*      Nyugodtak

*      keveset röpködnek

*      minél kevesebbet mozognak

*      kevés szakasz megtétele után erősen lihegnek

*      nehezen veszik a levegőt

*      szuszognak, hörögnek

*      légszomj

*      tolltépés

*      erős fertőzés esetén már fekete gombatelepeket látni az orrnyílásokon

 

Trópusi madarakon mindig fenn kell álljon az aszpergilózisra való gyanakvás, hiszen nagyon sokrétű a tünete,  így sosem zárható ki.


LEFOLYÁSA

 A betegség meglehetősen agresszív, hosszú ideig szaporodhat, anélkül, hogy a gazdának feltűnne valami. 

Először a gombatelepek hatására az légutak beszűkűlnek, valamint a tüdő és légzsákok falán a gombatelepek gátolják a légcserét.  A gombák különböző toxikus anyagokat termelnek, amik elsősorban a májat, az emésztőrendszert és a központi idegrendszert támadja meg. A betegség sajnos nem csak a légzőszerveket támadják meg, vannak esetek, amikor a gombák az egész testre kiterjedtek, a májat, bélrendszert, sőt még a szívet is ellepik a telepek.


KIMUTATÁSA

 Kétféle módon mutatható ki biztosan az aszpergilóza: röntgen és endoszkóp.

Röntgenen elsősorban a légzsákon lévő gombatelepeket lehet észlelni – sötét foltok, ill. megvastagodott falak. A szív, máj és vesék előrehaladott állapotban, ill. mykotoxikonos fertőzés esetén nagyobbaknak látszik.

Az endoszkóp a legbiztonságosabb módszer az aszpergilózis kimutatására, hiszen itt nem csak a légutakat lehet szemügyre venni, hanem az egész hasüreget!

Mind a két kimutatás hátránya, hogy a madarat el kell altatni, ami persze megint von magával kockázatokat!

Rendszerint a vizsgálatok előtt mintákat szoktak venni a légutakból, hogy kitalálják, hogy mi is okozza a problémát.


KEZELÉS

A kezelés sikeressége egyedül a gazdán múlik, hogy mennyire képes a megfelelő körülményeket biztosítani, mennyire képes az időt és pénztárcáját feláldozni több hónapos kezelésre. A baj, hogy a betegséget eddig nem lehetett teljesen meggyógyítani, csupán a tüneteket kezelni, valamint a gombák továbbszaporodását gátolni! A gazdának biztosítani kell a mogyorómentes eleséget, amit kiegészítő eleséggel biztosít, pl.: Korvimin ZVT.  Emellett a páratartalmat tartósan 60% felett kell tartania, valamint a megfelelő légáramlást biztosítani!

A terápia nagyon hosszas, többször ismételni kell! Standardterápiaként Itrakonazol adagolása történik szájon át, a jákópapagájoknál Ketokonazol adása történjen, mivel az Itrakonazolt nem viselik el, és elpusztulnak! A standardterápia mellé A-vitamin adása történjen, de vigyázzunk a túladagolással! Alternatívként 5 Nizoral szuszpenzió 200mg-s tabletta feloldása 100 ml vízben.  Más gyógyszerek adása is történhet, ez a  betegség előrehaladottságától függ! A gyógyszeres kezelés mellett heti több alkalommal inhalálni kell a papagájjal!

Mostanában Nyugat-Európában kísérleteznek egy új féle gyógyszerrel, ami eddig hatásosnak tűnik, hiszen több, erősen előrehaladott aszpergilózás madár a kezelés után sokkal jobban lett, és a gombatelepek csökkentek!

PROGNÓZIS

Rendszeres kezeléssel a madarak még sokáig elélhetnek, viszont kezelés nélkül az első tünet megjelenése után a madár állapota rohamosan romlik, majd kínok között lassan fog elpusztulni.

FERTŐZÉS

Nem áll fenn közvetlen fertőzésveszély.

MEGELŐZÉS

Mivel a kezelés macerás, és költséges, valamint a betegséget nem lehet még gyógyítani, sokkal inkább ajánlott a megelőzés, amihez csak némi óvintézkedés kellene. A madaraknak biztosítsunk megfelelő páratartalmaz, naponta permetezzük őket, és környezetüket, tegyünk ki vizes edényeket, esetenként párásítóberendezést helyezzünk el a helyiségben! Gondoskodjunk gyakori szellőztetésről, valamint teljes mértékig mellőzzük a mogyorók adását! Ajánlott, hogy saját magunk keverünk mageleséget – kisebb magvakból – és adunk hozza extrudált eleséget!

Mindenféle óvintézkedés ellenére előfordul, hogy a madarak megbetegednek, ami miatt évente egy-kétszer ajánlott röntgenfelvételt készíteni, ahol egy specialista állatorvos megállapíthatja, hogy mi a helyzet!

 

PSITTACOSA


 

Vagy ismertebb néven a papagájkór. Ez a rettegett betegség elsősorban az ürülékkel és az orrváladékkal kevert levegővel fertőződik. A madárnak a szemhéja megduzzad, a kötőhártyája begyullad, hasmenése van, a madár légzése nehezebbé válhat a légzsák, ill. tüdőgyulladások miatt, étvágytalan és bágyadt. A madarak a betegség megjelenése nélkül is lehetnek hordozók, emiatt, mivel emberre átterjedő betegségről van szó, erősen fertőzött madarakat kiírtják! A beteg madár kezelése antibiótikumokkal hatékonynak bizonyul!

TUBERCULOSIS


 

A madarak bágyadtak, étvágytalanok és lesoványodnak. A betegség néha rendellenes vedléssel, a más és lép megnagyobbodásával, hosszantartó hasmenéssel és esetlegesen nehéz légzéssel jár. Mivel a betegség emberre is átterjed, az esetek többségében a madarak kiírtását javasolják.


 

SYNGAMOSIS


 

A légcsővett megtámadó parazita. A madár légszomjban szenved. Felismerése és kezelése nem nehéz, forduljunk vele orvoshoz!

 

LÉGCSŐATKÁKElsősorban hullámospapagájokat és törpepapagájokat érint. Tünete a nehéz légzés, zihálás, fertőzés a csőrőzésen és ívóvízen keresztül történik! A madár esetleg öklendezik és lefogy. Kezelése az állatorvosoknál beszerezhető Ivermectinnel történik!

 Jellemző megbetegedés még a nátha, hurut és aszpergilóza (utóbbit lásd megfelelő menűpontban!)

 

IDEGRENDSZER

 


 

A papagájok idegrendszere nagyon fejlett, ez teszi lehetővé a problémamegoldó képességüket, a hangutánzást, az intelligenciát és a nagyon jó memóriát. Jellegzetes, hogy a kisagy megnagyobbodott, ami az összerendezett és bonyolult mozgáskombinációkért felelős! Ez teszi lehetővé a repülést, a vékony ágakon való egyensúlyozást stb. Környéki idegrendszerük is jól fejlett, a látásuk jobb mint az emberé, a szaglásuk gyengébb, viszont a hallásuk ezért cserében megint nagyon fejlett! Ízlelésükre jellemző, hogy a csípős ízt nem érzékelik!

 

Mint minden gerincesnél, a papagájoknak az idegrendszere is érzékeny. Idegrendszeri zavarra tünetek:

 • bénulás
 • görcsös rángatózás
 • egyensúlyzavar
 • ülőfáról való leesés
 • fej helytelen tartása, tekergetése stb.

 

Idegrendszeri zavaroknak különböző okai lehetnek:

 • B vitaminhiány
 • daganat
 • agyvérzés
 • agyhártyagyulladás
 • tojásvisszamaradás
 • gerinctörés