Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

LEGUÁNOK (IGUÁNÁK)

2011.05.13

LEGUÁNOK

2010.09.30.
Írta: Sz.M.
E-mail: iguana.lady.69@gmail.com

 

A leguánok közül egyértelműen a fogságban a zöld leguán (Iguana iguana) örvend a legnagyobb közkedveltségnek. Szinte minden állatkertben találhatunk, a legtöbb állatkereskedésekben árulnak különböző méretű leguánokat, és a gyíkok közül talán a leggyakrabban tartott faj. Ezek az állatok egyértelműen a legimpozánsabb állatok a terráriumokban a csekély 2 méteres kifejlett hosszúkkal. Nagy mérete miatt mindenképp alaposan gondoljuk végig, hogy tudjuk-e vállalni ekkora állat elhelyezését, mivel sajnos az esetek zömében ez az eladás/ajándékozás oka. Ezenkívül tartásuk nem kevés problémával jár, és semmiképpen sem hirtelen fellángolásból történjen a beszerzésük.

 

BESZERZÉS

Mint említett a legtöbb állatkereskedésekben kaphatók leguánok. A probléma itt a szokásos tartási körülmények, amik az esetek zömében nem kielégítők, így az állatok valamilyen hiányban szenved, ne adj Isten angolkórosak. Emiatt is ha van rá módunk, közvetlenül felelős tenyésztőtől szerezzük be az állatokat, aki emellett számtalan hasznos tanácsokkal és trükkökkel tud ellátni minket a tartást és takarmányozást illetően!

Beszerzés előtt azonban, mint a többi állat esetén is, alaposan informáljuk magunkat az állatok helyes tartásáról, etetéséről, igényeiről, szerezzük be a megfelelő méretű terráriumot, és üzemeltessük be. Ajánlott, hogy a terrárium egy hét próbaüzemben működjön az állat érkezése előtt.

Mindenki arra törekszik, hogy lehetőleg egészséges állatok kerüljenek hozzánk. Az egészséges állat bőre tiszta, nincsenek ominózus foltok, sérülések, a testnyílások tiszták, az ürülék normális, az állat szája tiszta, az nem baj, ha kicsit vad, és Kép fickándozik a kézben. Az baljós jel, hogyha az állat nem érdeklődik, mikor benyúlnak a terráriumban, nem megy el, mikor el akarják kapni, ill. csak gubbaszt a sarokban.

Mindenképp megemlítendő, hogy a leguánok társas állatok, így tanácsos őket többedmagukkal tartani az állatok jó közérzetének megtartása érdekében! Mindenesetre törekedjünk arra, hogy egy terráriumban csak egy hím, de több nőstény is lehet!

 

ELHELYEZÉS

Nem létezik elég nagy hely! A leguánok esetén még problémásabb az egész, hiszen nagyon nagy állatokról van szó, akiket nem lehet berakni egy egyszerű kis terráriumban. Mindenképp nekünk kell elkészítetnünk a megfelelő méretű terráriumot egy sarokba vagy egy szoba egész oldalát befogva. Ideális mindenképp az lenne, ha egy fűtött pince vagy téli kert, esetleg egész, speciálisan kialakított szobát rendelkezésre tudnánk adni az állatoknak, de ez sajnos az esetek zömében nem megoldható.

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett a páratartalom is nagyon alacsony, főleg fűtési szezonban alig éri el az 5%-ot, ami egy leguánnak a vesztét okozza! Ezek a tényezők mellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre.Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!    

A terráriumot vagy folyamatosan cseréljük, nagyobbra, vagy már az elején egy hatalmas terráriumot rendezünk be nekik, ami egy 20 centis bébigyíknak kicsit talán nagy. Fiatal állatoknak egy 120 x 120 x 60 cm nagyságú terrárium elegendő, kettő kifejlett állatnak (1-2 éves kor) a viszont már 250X200X200 cm (hossz X magasság X szélesség) terrárium kell, de ha ennél nagyobb, sem probléma, csak kisebb ne legyen! A terráriumnak már cscak azért is nagynak kell lenni, mivel speciálisan be kell rendezni. A leguánok fán élő gyíkok, így a terráriumot nagyon nagy és vastag ágakkal kell kidíszítenünk, hátterét műsziklákkal kidekorálni, sok mohát és nem mérgező növényeket belerakni. Fontos, hogy élő növény esetén nem mérgező legyen, hiszen a leguánok növényevők, így előfordulhat, hogy megrágják. Műnövényekkel is hasonló a probléma, hiszen azt részekre tépkedve és lenyelve komoly bélelzáródást, esetleg mérgezést okozhatnak. Ami speciális a terrárium berendezésében az, hogy a leguánok igénylik egy kisebb kád vagy nagyobb lavor jelenlétét, amiben tudnak pancsolni, kicsit úszni. Ez nélkülözhetetlen, mivel a természetben is a leguánok főleg folyók és vízesések közelében élnek, emellett a terrárium párásításában komoly szerepe van. Kisebb dísz-szökőkutat is behelyezhetünk, vagy elkészítethetünk, hogy esztétikailag is jobban az állat eredeti környezetére hasonlítson. A víz szűrését ne felejtsük el, mivel az állatok ezt gyakran WC-nek is használják!

A fűtés az egyik legdrágább szempont a leguánok tartása során, hiszen egy akkora terráriumot egyszerű izzóval lehetetlenség a megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Ideális az lenne, hogy a terráriumot központi fűtéssel lehetne fűteni, ami persze nem olcsó, de hogyha kellően szigetelve van a terrárium, nem is olyan vészes. A megfelelő hőmérséklet ellenőrzésére egy termosztát nélkülözhetetlen. Ideális hőmérséklet változik, nappal 26-32 °C, éjszaka 20-24°C. A hőmérséklet természetesen évszakosan változik, ezzel könnyebben szaporodásra is tudjuk bírni az állatokat, amennyiben ez a cél. Így pl.: hazájukban április a legmelegebb hónap, míg december a leghűvösebb.

A páratartalom fontossága nem lebecsülendő. Mivel elsősorban esőerdei állatokról van szó, az esős évszakot imitálni kell a fogságban. Ez megoldható könnyedén napi 2-3-szori erőteljes permetezéssel júniustól novemberig. Ezzel jó esetben 70-80%-os páratartalmat tudunk elérni! Éjszaka normálisan a páratartalom kicsit növekszik, így 80-90%-os lehet! A száraz évszakban (decembertől májusig) heti 2-3 permetezés elegendő. Itt is a páratartalom 50-60%, ami éjszaka 70%-ra emelkedhet. Ez a ciklikusság szintén nélkülözhetetlen a szaporodáshoz!

A szellőztetés itt is nélkülözhetetlen. Legideálisabb egy szellőzőnyílást csinálni a terrárium tetejére és az egyik oldal aljára. Ilyenkor a meleg levegő probléma nélkül fenn elszáll, és a hűvösebb, friss levegő alulról cserélődik.

A megvilágítás jobb esetben 12-14 órás legyen. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az UV-fény pótlása mennyire nélkülözhetetlen, létfontosságú az állatok számára, hiszen csak így tud D3 vitamin képződni, ami a csontok és bőr felépítéséhez kell. A fénycsővek elrendezése nem is olyan egyszerű, mivel több különböző fénycső szükséges ahhoz, attól függően az állat hol tartózkodik zömmel, hogy az állatok számára tényleg jó legyen! A tartózkodási hely fölött közvetlen napfényt imitáló, hőt sugárzó fénycső szükséges (lehet akár több erősebb izzó)! Azokra a helyekre, ahol az állat „hűsölni” megy, több, normál méretű neoncső elegendő. Ezeken kívül szükséges még a speciális UV-cső (300Watt), melyet napi rendszerességgel 20-30 percre bekapcsolunk. Fontos, hogy ezeket a fénytesteket úgy helyezzük el, hogy az állat ne férjen hozzá, és ne tudja megégetni magát ezzel.

  

TAKARMÁNYOZÁS

Sokan azt gondolják, hogy a leguánok igénylik az állati eredetű eleség etetését is, ám ki kell jelenteni, hogy a zöld leguán kizárólag vegetáriánusan táplálkozik! Az állati eredetű fehérjék adása komoly problémákat okozhat, elsősorban a veséket károsítja! A takarmányozás során figyelembe kell venni az állatok táplálkozási szokásait, így mindenképp ajánlott az eleséget fenn ágak kKépözé egy tálba helyezni, az eleséget darabokra vágni, ill. adott esetben reszelni, hogy az állat könnyebben tudja fogyasztani.

Nagyon fontos a kálcium-foszfor mennyiség betartása, úgyanis hiányuk komoly anyagcsereproblémát okoz, ami köszvényhez vezet! A leguánok köszvénye a táplálásból adódó betegség!

 

Kálciumban és foszforban gazdag növények:

pitypang levelei és virágai, lóhere, nagy útifű, keskeny levelű útifű, zeller, kerti zsázsa, tyúkhúr, mustárnövény levele, répafélék, kínai kel, torma levele, jégsaláta, rukola.

ELESÉG MINIMUM 40%-ÁT TEGYE KI!

 

 Közepes kálcium és foszfor tartalmú növények:

főtt krumpli, cukkini,  borsók, szójacsírák, paprika, fehérrépa, kerti sarkantyú levelei és virágai, hibiszkusz levelei 

ELESÉG 30%-ÁT TEGYE KI!

 Alkalmatlan, esetenként egészségtelen növények:

túl sok banán, káposztafélék, rebarbara, konzervgyümölcs, hagyma, kukorica növény, rizs, nokedli, nyers krumpli, zabpehely, búza magja és csírája

Gyümölcsök

banán lemosott héjával, papaya, mango, kiwi, alma, málna, szeder, eper, barack, körte, füge, dinnye, szőlő, szilva

ELESÉG 5-20%-ÁT TEGYE KI!

A káposztafélék és a spenót, rebarbara, sóska stb. túl sok ocálsavat tartalmaz, ami miatt tartós fogyasztásuk komoly veseproblémákat okoz!

A túl sok gyümölcsfogyasztás súlyos problémákhoz vezet! A leguánok beleiben úgynevezett tejsavbaktériumok találhatók, és ezeket a gyümölcsök magas cukortartalma elpusztítja, az állat nem képes a táplálékot kellően felvenni, ami miatt hasmenés és különböző hiánybetegségek lépnek fel! Emellett a gyümölcsök foszfor  és kálciumtartalma túl alacsony!

Ma már kaphatók az állatkereskedésekben különböző leguáneleségek, amikből csak keveset adjunk. Jó minőségű eleségnek számítanak a nyúlaknak szánt extrudált eleségek!

Akármennyire is jól etetjük állatainkat, sajnos a terráriumi tartás során szükségünk van különböző vitaminkiegészítőkre, melyek biztosítják a különböző nyomelemek, ásványianyagok és kálcium mennyiségét! Különböző jó minőségű vitaminkészítmények léteznek kifejezetten hüllők számára, így pl.: a Korvimin ZVT.

Itt találhatod felsorolásszinten a

főeleség: pitypang, galajfélék, bab és borsófélék hajtásai, nagy útifű, keskenylevelű útifű, reteklevél, tormalevél, medvetalp. árvacsallán, répafélék levelei, répa (reszelve), zellerlevél, cukkini

alkalmas eleség:
levél: juhar, bazsalikom, borsófélék, bórágó, csalán, szeder,  orvosi vízitorma, kapor, földieper, tárkonyüröm, kakukkfű, varjúháj, mogyoró, málna, hibiszkusz, orbáncfű, keserűfű, levendula, orvosi lestyán, majorán, menta, gyümölcsfa, oregánó, rózsa, rozmaring, répalevelek, orvosi zsálya, petrezselyem, tyúkhúr, lóhere, szőlő, citromfű 
csíra: borsó, lucerna, szója, napraforgó
virágok: pitypang, hibiszkusz, cukkini, tök, borsó, csipkebogyó, jázmin, kamilla, margaréta, rózsa, árvácska, nefelejcs
zöldségek és saláták: csikória, kínai kel, endívia, sarkantyúka, karalábé, tök, főtt krumpli, édeskömény, sárga és zöld paprika, kelbimbó, rukkola, reszelt répa, metélőhagyma, cukorborsó, hagymazöld

kicsi mennyiségben:
zöldség: karfiol, piros paprika, brokkoli, zöld levelessaláta, uborka, rizs, paradicsom
gyümölcs: alma, barack, banán, körte, málna, eper, szeder, grapefruit, ribizli, mézdinnye, görögdinnye, cseresznye, kivi, mangó, mandarin, narancs, papaya, szilva, szőlő

tílos: fehér káposzta, vöröskáposzta, veteménybab, páfrányok, kukorica, búza, nokedli, nyers krumpli, rebarbara, hagyma, fokhagyma, zabpehely, spenót, paradicsom levele, zab, borostyán, angyaltrombita, alpesi árvácska, buzogányvirág, tavaszi hagymás növények, mint jácint, tupilán, nárcisz, hóvirág és krókusz, májusi gyöngyvirág, leander, nadragulya, fekete nadálytő, vízi mételykóró, egyéb mérgező növény.

 

TENYÉSZTÉS

Mint már a fentiekben láthattuk, a leguánok tenyésztése minden, csak nem könnyű. Számtalan dolgot figyelembe kell venni, a ciklusosságot a klímában, emellett a téli nyugalom is nagy hatással van a szaporodásra. Mindenképp informáljuk magunkat kellően a tenyésztés feltételeiről, mikéntjéről.

 

EGYÉB LEGUÁNFAJOK

Rendszerezést tekintve a leguánfélék családjába 8 nem és 38 faj tartozik:

 • Amblyrhynchus (Bell, 1725) – 1 faj
  • Tengeri leguán (Amblyrhynchus cristatus)
 • Brachylophus (Cuvier, 1829) – 2 faj
  • Szalagos leguán (Brachylophus fasciatus)
  • Tarajos leguán (Brachylophus vitiensis)
 • Conolophus (Fitzinger, 1843) – 2 faj Kép
  • Santa Fé-szigeti varacskosfejű leguán (Conolophus pallidus)
  • Varacskosfejű leguán (Conolophus subcristatus)
 • Ctenosaura (Wiegmann, 1828) – 14 faj
  • Kelet-mexikói tüskésfarkú leguán (Ctenosaura acanthura)
  • Campechei tüskésfarkú leguán (Ctenosaura alfredschmidti)
  • Utila tüskásfarkú leguán (Ctenosaura bakeri)
  • Michoacán tüskésfarkú leguán (Ctenosaura clarki)
  • Yucatani tüskésfarkú leguán (Ctenosaura defensor)
  • Sárgahátú tüskésfarkú leguán (Ctenosaura flavidorsalis)
  • Baja California-i tüskésfarkú leguán (Ctenosaura hemilopha)
  • Feketemellű tüskésfarkú leguán (Ctenosaura melanosterna)
  • Oaxai tüskésfarkú leguán (Ctenosaura oaxacana)
  • Ratan tüskésfarkú leguán (Ctenosaura oedirhina)
  • Guatemalai tüskésfarkú leguán (Ctenosaura palearis)
  • Nyugat-mexikói tüskésfarkú leguán (Ctenosaura pectinata)
  • Ötujjú tüskésfarkú leguán (Ctenosaura quinquecarinata)
  • Fekete tüskésfarkú leguán (Ctenosaura similis)
 • Cyclura (Harlan, 1825) – 10 faj
  • Turks-szigeti orrszarvú leguán (Cyclura carinata)
  • Jamaicai orrszarvú leguán (Cyclura collei)
  • Hispaniolai orrszarvú leguán (Cyclura cornuta)
  • Cyclura cychlura
  • Kék leguán (Cyclura lewisi)
  • Cyclura nigerrima
  • Kubai orrszarvú leguán (Cyclura nubila)
  • Cyclura pinguis
  • Cyclura rileyi
  • Cyclura stejnegeri
 • Dipsosaurus (Hallowell, 17854) – 1 faj
  • Sivatagi leguán (Dipsosaurus dorsalis)
 • Iguana (Laurenti, 1768) – 2 faj Kép
  • Zöld leguán (Iguana iguana)
  • Kis-antilláki leguán (Iguana delicatissima)
 • Sauromalus (Duméril, 1856) – 6 faj
  • Sauromalus ater
  • Sauromalus australis
  • Sauromalus hispidus
  • Kövér kukvala (Sauromalus obesus)
  • Sauromalus slevini
  • Tarkafoltos kukvala (Sauromalus varius)