Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

VÍZI TEKNŐSÖK

2011.05.13

 

 

VÍZI TEKNŐSÖK

 

 

Teknősök talán még azok a hüllők közé tartoznak, melyek nem keltenek rögtön minden emberben félelmet, esetleg undort. Nagy közkedveltségnek örvend, aminek következménye, hogy hüllők közül talán őket tartják a leggyakrabban Magyarországon. Beszerzésük nem nehéz, hiszen a legtöbb állatkereskedésekben tartanak, valamint Interneten böngészve számtalan apróhirdetést találunk Kép teknősökkel kapcsolatban. A leggyakrabban tartott teknősök közé egyértelműen az ékszerteknősök tartoznak, de rajtuk kívül még tartanak számtalan vízi teknősfajt, nagy vállalkozó szellemű emberek tarthatnak még akár komoly harapásokat okozó keselyűteknősöket vagy aligátorteknősöket is megfelelő papírok és engedélyek mellett!

 

BESZERZÉS 

Beszerzés előtt mindenképp gondoljuk végig milyen fajt szeretnénk tartani, és hogy egyáltalán tényleg bele akarunk fogni a teknőstartásba. Ez egy eléggé hosszú időre szóló elkötelezettség, ami miatt semmiképp nem ajánlom, hogy hirtelen fellángolásból vásároljunk állatot! Az alapos informálás egy fontos lépés a helyes tartáshoz, vásároljunk szakkönyveket, nézzünk utána Interneten és beszélgessünk több tulajdonossal, ill. tenyésztővel a fajok szükségleteiről, elhelyezéséről stb. Még az állatok vásárlása előtt legyen kész a terrárium, berendezve, üzemeltetve!

Az állatokat beszerezhetjük állatkereskedésekben is, de én mégis azt javaslom, hogy közvetlenül a tenyésztőtől szerezzük be őket. Ott a körülmények mégis sokkal jobbak, jobban értenek a teknősökhöz, és biztos információkat kaphatunk az álatok felől (életkor, nem, telelés stb.). Az állatkereskedésekben előfordulhat, hogy az állatok nincsenek kellően vitaminozva, nem kapják meg a szükséges UV-t stb.

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy az állatok bőre és páncélja egészséges legyen, ne legyenek rajta repedezések, vízi teknős esetén egyenesen ússzon, ne legyenek foltok a páncélon, a páncél legyen kemény, a karmok épek, a szemek tiszták, gyulladásmentesek!

Mindenképp megemlítendő, hogy a teknősök túlnyomó zöme nem szeret egyedül lenni, ezért szerencsésebb min. kettő állatot vásárolni! Ugyanígy ne felejtsük el a papírokat! (CITES!!!)

 

ELHELYEZÉS

Attól függően, hogy milyen fajú teknőst szeretnénk, az elhelyezés többféleképpen történhet.

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett a páratartalom is nagyon alacsony, főleg fűtési szezonban alig éri el az 5%-ot, ami egy trópusi gyíknak a vesztét okozza! Ezek a tényezők mellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre.Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!  

Vízi teknősök esetén egy úgynevezett akvaterráriumot kell létrehozni. Ez alatt azt értjük, hogy a terrárium egy adott területe – rendszerint több mint a fele – víz alatt van, tehát egy kisebb akvárium, míg a másik fele szárazföld, ahova az állat kimászhat sütkérezni. Ilyen tartásnál mindenképp nagy akvaterráriumot kell biztosítani nekik, hiszen ezek az állatok eléggé nagyra megnőhetnek. Ezeknél a teknősöknél is meg lehet oldani a kerti tartást, csupán egy méretesebb kerti tóra van szükség, amit el tudunk keríteni, hogy a teknősök ne lépjenek meg.

 

Terrárium esetén amire mindenképp oda kell figyelnünk:

 

Méret:

          Olyan hibát nem tudunk elvéteni, hogy túl nagy helyet biztosítunk az állatoknak (kivéve a bébikígyóknál, akik kis helyen jobban esznek). Valószínűleg a hüllőtartás során többször váltunk majd terráriumot, mert az állat mindig kinőtte.
A terráriumoknak három alapvető méretük van: a hosszúság, a magasság és a szélesség, vagy mélység!

Rendeletek alapján a MINIMÁLIS terráriumméret

-teknősöknek:

 

 

 4 (hosszúság)

 hátpáncél hossza                             X

 2 (szélesség)

 

 2 (magasság)

 

 

Anyaga: a terrárium anyaga kizárólag üvegből álljon, mivel a vizes közeg hatására hamar bepenészedhet a bútorlap!

 

Megvilágítás:

             A megvilágítás kétféleképpen történik. Egyszer egy általános megvilágítás, pl.: egy izzó segítségével, ami az állat számára fűtésként is szolgál. (napozórész!) A másik megvilágítás a szükséges UV-B pótlására szolgáló speciális fénycsövek, melyeket a legtöbb állatkereskedésekben megkapunk!

 

Fűtés:

          Többféleképpen tudjuk a terráriumot fűteni. Van a hagyományos izzó, mely a legtöbb hüllő számára megfelel, ha elég erős. Másik, kicsit költségesebb megoldás a hősugárzó. De ma már sokféle fűtőtestet (pl.: fűtőszikla) is kitalálnak, emellett kaphatók már talajfütők is, melyek főleg talajlakó állatok számára javasolt.

 

Szellőztetés:

            Mindenképp nélkülözhetetlen minden állat számára. A szellőztetés ajánlott úgy megoldani, hogy a két rövidebbik oldal felső negyedénél négyzet alakú rés aprólyukú hálóval le van fedve, amennyiben a terrárium le van fedve. Hogyha nem, a szellőztetés megoldható úgy, hogy felül nyitott, mivel az állatok úgysem másznak ki. Nem ajánlott a fűtést a szellőző mellé közvetlenül rakni, hiszen akkor a hő is ugyanolyan gyorsan távozik.

 

Szűrő:

           Vízi teknősök számára a szűrés nélkülözhetetlen, mivel rövid időn belül össze tudják piszkítani a vizet. Akváriumoknál használatos erősebb szűrő ajánlott!

Növényzet:

Növényzet a legtöbb hüllő számára ajánlott. Hogy milyen növényt választunk, függ az állat természetétől, ill. a klímától. Sokan műnövényeket is használnak, ezt nekünk kell eldönteni, hogy melyik jobb:

 

 

 

ÉLŐ NÖVÉNY

MŰ NÖVÉNY

Előny:

Mutatósabb, természetesebb

Párásít, kitűnő búvóhelyet nyújthat

 

Előny:

Nem kell öntőzni

Strapabíróbb

Szintén kitűnő búvóhelyet nyújthat

Hátrány:

Állat kiássa, megeszi, eltöri

Megsínyli a terráriumi életet, és nem biztos hogy olyan mutatós lesz utána

Mérgezést okozhat, ha az állat megeszi

Hátrány:

Nem párásít

Az állat ugyanúgy szétszedheti, műanyag részeket lenyelve bélelzáródást is okozhat!

Porosodhat

Piszkot nehezebb róla lemosni

 

 

Alom:

          A tökéletes alom kiválasztása nem is olyan egyszerű. Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. Hüllők számára elsősorban homokot, ill. finom kavicsot szoktak alomnak használni.  

 

TAKARMÁNYOZÁS

A teknősök etetése nem jelent nagy gondot, mégis itt is komoly problémák fordulnak elő, mely sajnos sokszor az állat elhullásának az oka. A normális etetés változatos, mindenképp ügyeljünk a minőségekre és hogy az állat a számára fontos mennyiségű vitamint, nyomelemeket és ásványi elemeket megkapja. Ezek hiányában az állatok vitaminhiányban fognak szenvedni, melyek jellegzetes tünetei miatt könnyen lehetne kezelni, csak sajnos sokszor későn veszik észre. Emiatt a probléma megelőzése  érdekében mindenképp adjunk nekik a táplálékkal keverve kúraszerűen vagy folyamatosan a készítménytől függően vitaminkészítményeket, ill. táplálékkiegészítőket!

Sajnos a legtöbb etetési hiba a vízi teknősöknél fordul elő. A boltokban kapható rengeteg gyárilag összeállított, mindenféle táp, szárított lárvák, szárított halak stb. ám a probléma a csak kizárólag ezekkel történő etetéskor következik be! A szárított eleségek a szárítás alkalmával elvesztik a vitamintartalmúk túlnyomó részét, így az állat hosszútávon vitaminhiányt fog szenvedni, majd elpusztul. Ezek az eleségek adhatók az állatoknak, nem arról van szó, hogy rosszak, csak önmagukban kevesek! Emiatt mindenképp etessünk mellette friss hallal, lárvákkal, kagylókkal, marhahússal, de kaphatók előfagyasztott, feldarabolt halakat is, esetleg magunk is készíthetünk számukra finom keveréket zöldségekből, darált húsból, kagylóból, rákból stb., melyet befagyasztva kocka formájában adhatunk nekik (lásd Receptek)! Amennyiben az állat tényleg változatosan lesz etetve és mindenfélét elfogyaszt, külön vitaminozás nem kell, ám ha nem így történik, ajánlott időnként adni nekik Korvimin ZVT + Reptil-t az eleségükbe keverve!

 

TENYÉSZTÉS 

A sikeres tenyésztéshez szükséges a téli álom betartása, mert ez ösztönzi őket a szaporodásra. A tenyésztés nem annyira egyszerű, mivel eléggé sok mindent figyelembe kell venni: hőmérséklet, megfelelő talaj, amibe beássák a tojásokat, megfelelő páratartalom, aminél kikelnek a kicsik stb. Mint említett a tenyésztés nem olyan egyszerű, és nem is mindig sikerül.

A tenyésztéssel a másik probléma a tojásvisszamaradás, ill. nagy erőlködés következtében kiszakadt kloáka. Minden gazda és tenyésztő rémálma, ugyanis sajnos még mindig elég nagy az elhalálozási ráta. Amennyiben tojásvisszamaradást tapasztalunk, azonnal fordudljunk orvoshoz. Ha a kloáka kiszakadt, szintén forduljunk egzotikus állatokra specializálódott állatorvoshoz, de addig mindenképp tartsuk a kiszakadt béldarabot nedvesen, legjobb lenne erre az izotóniás sóoldat. Nem szabad kiszáradni annak a résznek, hiszen akkor a béldarab elhal, és nem tudják visszavarrni az orvosok.

Az ilyen problémák elkerülése végett mindenképp ügyeljünk arra, hogy az állat megkapja a szükséges vitaminokat, megfelelő mennyiségű kalciumot (Korvimin erre alkalmas!), valamint ne állítsunk tenyésztésbe túl fiatal, ill. túl idős állatot. Ezenkívül fontos a pihentetés is!

  

TELELÉS

Vízi teknősöket sekély vízben teleltessük, amiből fejüket könnyen kiemelhetik. A telelés hasonlóan zajlik, mint a szárazföldieknél. Amennyiben a víz piszkos lesz, vagy elpárolog, azonos hőmérsékletű vízzel pótoljuk. Az ékszerteknősöket olyan 3-4 hónapig teleltessük, amennyiben szeretnénk velük tenyészteni. Amennyiben szaporulatra nem vágyunk, nem kell őket teleltetni.   

 

 MEGUNT ÁLLATOK

Sajnos mindig előfordul, hogy a gyerek karácsonyra vagy szülinapra mindenképp szeretne teknősöket, majd egy-két hónap után, mikor rájön, hogy ezek az állatok nem olyanok, mint a kutyák, nem lehet velük játszani, labdázni stb., megunják. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy a megunt Képállatokat elengedjük egy közeli mocsárba. A probléma ugyanis az, hogy a sok szélnek eresztett ékszerteknős komoly riválisnak számít a hazai mocsári teknősnek, elfoglalja fészkelőhelyét, élőhelyét, kiszorítja. A mocsári teknős többek között emiatt is komolyan veszélyeztetett fajjá lett minősítve!

Ha az állatokat meguntuk, legjobb, ha keresünk nekik egy új gazdát, apróhirdetést adunk fel stb. esetleg még egy állatkertnél is rákérdezhetünk, hogy nem-e vállalják el az állatokat, bár ezek zöme is tele van megunt teknősökkel.