Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

VARÁNUSZOK

2011.05.13

VARÁNUSZOK

 

A varánuszok közül fogságban  elsősorban a sztyeppi varánusz (Varanus exanthematicus) az a faj, mely magántartók között elterjedt! Állatkereskedésekben is egyre gyakrabban előfordulnak ezek a szép küllemű hüllők. A természetben elsősorban füves, szteppés területeken fordulnak elő, ahol téli álmot is tartanak. Nagyon jól tudnak mászni is, emellett relatívan könnyen tartható, így kezdő hüllőtartóknak ajánlott. Kígyókhoz hasonlóan villás nyelvük van, mely főleg kékes színeződésű. Tartásuk mérsékelten veszélyes, mivel erősen tudnak harapni! Kép

 

 

BESZERZÉS

Mint a legtöbb hüllőt, ezeket a fajokat is legegyszerűbben az állatkereskedésekben tudjuk beszerezni. Az állatkereskedések zömében előfordul, tenyésztett, ill. import állat. Ha csak tehetjük, kerüljük az import állatokat, melyeket brutálisabbnál brutálisabb módon befogtak a vadonban és szörnyű körülmények között szállították el ideáig. Mivel a szállítás alatt nem kapnak vizet, gyakori a vese- és májkárosodás. A vadonbefogott állatok túlnyomó többsége valamiféle parazitával rendelkezik, emellett sajnos előbb-utóbb (inkább előbb) el fog pusztulni az állat. Emiatt is mindenképp hazai, tenyésztett állatokat vásároljunk, hiszen van belőlük elég. Sok állatkereskedés nincs kellően felszerelve ahhoz, hogy hüllőket helyesen tartsanak, és így sajnos nem ritka, mikor már beteg, vitaminhiányos, angolkóros állatok kerülnek ki onnan, majd rövid időn belül keservesen elpusztulnak. A legbiztosabb módszer, ha közvetlenül tenyésztőtől vásárolunk, akinél biztosak vagyunk a szaktudás jelenlétében és az állatokat megfelelő körülmények között tartja!

De mint a legtöbb állatnál, sose fellángolásból vásároljunk. Nem szabad úgy nekiesni a dolognak, hogy az a faj tetszik, akkor megveszem… Először alaposan informálódni kell. Könyvek sajnos nem, vagy csak eléggé régi kiadások vannak ezekkel a fajokkal, tartásukkal, etetésükkel stb. kapcsolatban, így a legegyszerűbben az Internetről tudunk információkat szerezni. De vigyázzunk, nem minden, ami az Interneten fenn van, helytálló. Különféle szakoldalak átböngészésén kívül mindenképp nézzünk be néhány fórumba, és kérdéseinket tegyük fel az illetékeseknek, akik valószínűleg már jártasabbak a hüllők terén!

Az állatok beszerzésénél a szokásosra kell ügyelni: tiszta, sima bőr, tiszta szem, száj, fül, kloáka, és mivel a faj nappal aktív, így nem alszik, nem gubbaszt, normális ürülék, és érdeklődően szemléli körülötte az eseményeket.

A varánuszok a CITES II. függelékének tagja, így megfelelő bejelentés és papírokkal tartható.

 

SZOCIÁLIS VISELKEDÉS

A természetben a varánuszok főleg egyedül élnek, ami miatt tarthatók egyedül. Azonban párban tartás is megoldható, csak ügyeljünk arra, hogy ne két hímet rakjunk egybe, mert territóriális állatok révén összeverekednek!

 

ELHELYEZÉS

Mivel ezek az állatok meglehetősen nagyra nőnek, mindenképp beszerzés előtt gondoljuk végig, hogy tudunk nekik ekkora helyet biztosítani? Sajnos nem egyszer van az az eset, mikor a gazdának meg kelll válnia kedvenétől, mert nem tudja kellően nagy terráriumban elhelyezni.

Mivel az állatok mégis eléggé nagyra megnőnek, egy kifejlett pár számára kb. 300 X 100 X 120 cm-s terrárium kell.

A terrárium aljzata homok legyen, emellett biztosítsunk az állatoknak búvóhelyet különböző nagyságú kövek, ágak stb. segítségével. Növényeket is lehet bele rakni, csak ügyeljünk arra, hogy ne legyen mérgező, a klímát jól viselje és eléggé robusztus legyen!

Az állatok nagy meleget igényelnek, napközben a hőmérséklet 35-40°C között legyen, a napozó helyen akár 45°C is! Éjszaka a hőmérséklet csökkenhet 20°C köré. Ha viszont téli pihenőt akarunk az állatainknak tartani, akkor fokozatosan csökkentsük a nappali hőmérsékletet 20°C-ra!

Mivel elsősorban száraz területen élnek, a terrárium páratartalma 40-50% között legyen! Ezt napi permezetéssel lehet pótolni, emellett ajánlott a terráriumban egy tál víz, amiből az állatok isznak, emellett amiből a víz párolog is (párásítás).

A megfelelő világítást három különböző fényforrással érhetjük el.

A világosság számára HQI-izzók felelnek meg, emellett a terrárium méretétől függően 1-2 melegítőlámpa, valamint egy UV-lámpa.

A melegítőlámpák alatt a hőmérséklet ne legyen 45°C-nál magasabb, emellett ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl az egész terrárium, így ajánlott ezt a lámpát időszakosan bekapcsolni! A normális megvilágítás napi 12-14 óráig tartson!

Meleg nyári napokon az állatok kitehetők egy elkerített részen az udvarba, teraszra felügyelet mellett!

 

 

ETETÉS

 

A varánuszok kizárólag húsevők, tehát etetésük főleg különböző rovarokkal, rágcsálókkal stb. történik!

 

Tápértéke jó, ballasztanyagokban gazdag – Ca hozzáadása igen!

Mivel zsírtartalma magas, csak alkalmanként adjunk nekik – Ca hozzáadása igen!

Havi egy alkalommal adandó eleség – Ca hozzáadása nem szükséges!

Nagyon magas fehérjetartalmuk miatt csak ritkán adjuk nekik!

Szöcskék, tücskök

lisztkukac

Szopós egerek, hörcsögök

halak

Vándorsáskák, sivatagi sáskák

Viaszmolylárvák, penészbogárlárva

Napos csibék

Szív, hús

csótányok

rózsabogárlárvák

 

 

 

Időszakonként ajánlott a táplálékot vitaminkiegészítőkkel meghinteni (pl.: Korvimin ZVT+Reptil) 

A többi hüllőhöz hasonlóan nagyon falánkak, így ügyeljünk arra, hogy ne etessük őket túl, mert elhízáshoz vezet, ami az állatok vesztét okozza! Nem árt időnként 1-1 napos diétát tartani!

 

TENYÉSZTÉS

A tenyésztést mindenképp kellő szaktudással végezzük, mivel nem épp egyszerű, a többi hüllőhöz hasonlóan. Megfelelő szakirodalmakban és különböző hüllős fórumokon találtok kellő információt erről! A beltenyésztést kerüljük, emellett ügyeljünk az állatok Ca-pótlására és pihentetésére!