Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

SZÁRAZFÖLDI TEKNŐSÖK

2011.05.13

 

 

SZÁRAZFÖLDI TEKNŐSÖK

Írta: Sz.M
2010.09.30
E-mail: iguana.lady.69@gmail.com

 

 

BESZERZÉS 

Beszerzés előtt mindenképp gondoljuk végig milyen fajt szeretnénk tartani, és hogy egyáltalán tényleg bele akarunk fogni a teknőstartásba. A teknősöKépk nem számítanak lakásdísznek, tényleg csak akkor szerezzünk be teknőst, hogyha tényleg a faj iránt érdeklődünk, és nem pedig csak ki szeretnénk tölteni egy üres sarkot a szobában, és egy terrárium ott épp jól mutatna… Ez egy eléggé hosszú időre szóló elkötelezettség, ami miatt semmiképp nem ajánlom, hogy hirtelen fellángolásból vásároljunk állatot! Az alapos informálás egy fontos lépés a helyes tartáshoz, vásároljunk szakkönyveket, nézzünk utána Interneten és beszélgessünk több tulajdonossal, ill. tenyésztővel a fajok szükségleteiről, elhelyezéséről stb. Még az állatok vásárlása előtt legyen kész a terrárium, berendezve, üzemeltetve!

Az állatokat beszerezhetjük állatkereskedésekben is, de én mégis azt javaslom, hogy közvetlenül a tenyésztőtől szerezzük be őket. Ott a körülmények mégis sokkal jobbak, jobban értenek a teknősökhöz, és biztos információkat kaphatunk az álatok felől (életkor, nem, telelés stb.). Az állatkereskedésekben előfordulhat, hogy az állatok nincsenek kellően vitaminozva, nem kapják meg a szükséges UV-t stb.

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy az állatok bőre és páncélja egészséges legyen, ne legyenek rajta repedezések, szokatlan foltok, a páncél legyen kemény, a karmok épek, a szemek tiszták, gyulladásmentesek!

Mindenképp megemlítendő, hogy a teknősök túlnyomó zöme nem szeret egyedül lenni, ezért szerencsésebb min. kettő állatot vásárolni! Ugyanígy ne felejtsük el a papírokat! (CITES!!!)

 

ELHELYEZÉS

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett a páratartalom is nagyon alacsony, főleg fűtési szezonban alig éri el az 5%-ot, ami egy trópusi gyíknak a vesztét okozza! Ezek a tényezők mellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre.Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!  

Szárazföldi teknősök esetén mindenképpen a kerti szabadtartást ajánlom. Ezek az állatok relatívan nagyra megnőnek, és egy terrárium nem a megfelelő környezet nekik. Kertben vagy teraszon viszont az összes szükséges anyagot megkapja, amire csak szüksége van, hiszen meleg nyári napokon kinn legelhet a  fűben. Az UV-fényt korlátlan mennyiségben megkapja, emellett az igazi nap melegét élvezhetik, nem pedig egy izzóét. Persze problémát itt az erős hőmérsékletváltozás jelentheti, na meg a környéken élő ragadozó állatok, mint macskák, nyestek stb. Amennyiben kerti tartásra adjuk a fejünket, mindenképp gondoskoKépdnunk kell egy több négyzetméteres elkerekített füves részről, ahol kedve szerint sétálgathatnak. Emellett kell biztosítanunk nekik egy védőházikót, amelyik jól szigetel, hogy megvédje őket a hidegtől, ill. a viharoktól. A védőházikót rendszerint szénával szokás kibélelni, mert ez jó meleget nyújt nekik. Kerti tartásnál a gazda rá van kényszerítve, hogy téli álomba helyezze az állatait, ami nélkülözhetetlen az egészséghez.

Amennyiben nem tudunk kertben tartani az állatokat, mert épp panelben lakunk vagy egyszerűen nincs kert, akkor a terrárium maradt, mint elhelyezési mód. Olyan hibát nem tudunk elvéteni, hogy a terrárium túl nagy lenne, minél nagyobb, annál jobb! Például a görög teknős páncélhossza 16-22 cm is lehet, így ne rakjuk őket egy 50 cm-s terráriumba, ahol még megfordulni is alig tudnak. Egy pár teknős számára kb. 100-120 cm hosszúságú terrárium ajánlott, ennél nagyobb mindig lehet! A terráriumot könnyebben is tudjuk berendezni, és esztétikusabb is, ha nagyobb.

Általános méretek:

 

 

 4 (hosszúság)

 hátpáncél hossza                             X

 2 (szélesség)

 

 2 (magasság)

 A terráriumban tartás esetén az egész kicsit macerásabb, mivel oda kell figyelnünk a megfelelő megvilágításra (UV+izzó), hőmérsékletre (fűtéstestek, izzó) és szellőztetésre. Az alom ajánlott homok-tőzeg keverék, de sok helyen látni kérgeket is alomnak.

 

ETETÉS

A teknősök etetése nem jelent nagy gondot, mégis itt is komoly problémák fordulnak elő, mely sajnos sokszor az állat elhullásának az oka. A normális etetés változatos, mindenképp ügyeljünk a minőségekre és hogy az állat a számára fontos mennyiségű vitamint, nyomelemeket és ásványi elemeket megkapja. Ezek hiányában az állatok vitaminhiányban fognak szenvedni, melyek jellegzetes tünetei miatt könnyen lehetne kezelni, csak sajnos sokszor későn veszik észre. Emiatt a probléma megelőzése érdekében mindenképp adjunk nekik a táplálékkal keverve kúraszerűen vagy  folyamatosan a készítménytől függően vitaminkészítményeket, ill. Kép táplálékkiegészítőket!

Akár tudatlanul is, de rengeteg szárazföldi teknős rosszul van táplálva. Kevesen tudják ugyan, de az állatok fő elesége a rostban és ballasztanyagokban gazdag levelek és vadvirágok! A gyümölcsök, és paradicsomfélék rosszak, túlságosan veszélyes ezek etetése, emellett nitrátszegény táplálásra kell törekedni, tehát semmi salátát ne adjunk nekik!

Itt egy lista arról, hogy mit szabad, és mit nem!

 

 SZABAD

szulák, juhar, endívia, eper, málna és szederlevelek, 
dáliák (virágok és 
levelek), nem mérgező mezei virágok, 
mogyoró és szőlő levelei, zsázsa, pitypang, hibiszkusz, jázmin, kamilla, széna, 
csalán, nefelejcs, csipkebogyó, 
rózsák levelei és virágai, tyúkhúr, cukkini, 
ibolya, árvácska, 
cékla, cukorrépa,
gyógynövények, uborka, sarkantyúka, lóhere

 

 ALKALMANKÉNT ETETHETŐ

petrezselyem, 
bazsalikom, fűszernövények, 
kínai kel, 
édeskömény zöldje, kralábélevele, 
kukorica frissen, 
póré, 
retek zöldje, karfiol, g
yümölcsfalevelek 

TÍLOS 

káposztafélék, zab, konzervgyümölcsök, ananász, kenyér, s
árkányfa, borostyán, gabona, 
rizs, nokedli, paradicsom, 
burgonya 
(se főve, se nyersen), fagyöngy, gyümölcsmagok, 
spenót, sóska, 
olívia, rebarbara, jukka, 
citrusgyümölcsök, közismert mérgező növények, szobanöv
ények! 

 Kép

Itt sem szabad megfeledkezni a vitaminozásról! A szárazföldi teknősük semmilyen állati eredetű eleséget nem igényelnek!

 

 

 

TENYÉSZTÉS 

A sikeres tenyésztéshez szükséges a téli álom betartása, főleg a szárazföldi teknősöknél, mert ez ösztönzi őket a szaporodásra. A tenyésztés nem annyira egyszerű, mivel eléggé sok mindent figyelembe kell venni: hőmérséklet, megfelelő talaj, amibe beássák a tojásokat, megfelelő páratartalom, aminél kikelnek a kicsik stb.

A tenyésztéssel a másik probléma a tojásvisszamaradás, ill. nagy erőlködés következtében kiszakadt kloáka. Minden gazda és tenyésztő rémálma, ugyanis sajnos még mindig elég nagy az elhalálozási ráta. Amennyiben tojásvisszamaradást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a kloáka kiszakadt, szintén forduljunk egzotikus állatokra specializálódott állatorvoshoz, de addig mindenképp tartsuk a kiszakadt béldarabot nedvesen, legjobb lenne erre az izotóniás sóoldat. Nem szabad kiszáradni annak a résznek, hiszen akkor a béldarab elhal, és nem tudják visszavarrni az orvosok. Kép

Az ilyen problémák elkerülése végett mindenképp ügyeljünk arra, hogy az állat megkapja a szükséges vitaminokat, megfelelő mennyiségű kalciumot (Korvimin erre alkalmas!), valamint ne állítsunk tenyésztésbe túl fiatal, ill. túl idős állatot. Ezenkívül fontos a pihentetés is!

 

TÉLI ÁLOM

Sokan nem is tudják, hogy teknősöknek szükséges a téli álom, főleg a szárazföldiek esetén. Persze sokan csinálják azt, hogy az állatokat nem helyezik téli álomba, de a természet nem véletlenül találta ezt ki. Az egészséges és hosszú élethez szükséges a téli álom!

Téli álomba viszont csakis egészséges állatokat helyezzünk! Korhatár nincs! Téli álom megkezdése előtt mindenképp ajánlott egy féregtelenítő kúra elvégzése!

Terráriumban tartott szárazföldi teknősök esetén a teleltetés fokozatosan történjen. 2-3 héttel előtte kezdjük fokozatosan csökkenteni a hőmérsékletet és a megvilágítást. Ajánlott több alkalommal langyos vízbe helyezni őket, hogy ihassanak. Eleséget az utolsó héten már ne kapjanak. Előtte rostos zöld növényeket kapjanak, mivel kis mennyiségben megmaradó rostos eleség segíti a bélflórában lévő organizmusok áttelelését.

A teleléshez az állatokat egy száraz lombbal és mohával megtöltött ládába helyezzük, majd olyan helyiségbe rakjuk, ahol a hőmérséklet olyan 2-6°C, de ne emelkedjen 10°C fölé. A helyiségben mindig legyen hőmérő! 2-3 hetente ellenőrizzük az állatokat!

Európai fajok 5-6 hónap telelési időt igényelnek! A telelés után szintén fontos a fokozatosság. A melegítés fokozatos legyen, a teknősök ébredés után egy héttel már elkezdenek táplálkozni. Ha a teknős 26-28°C-on sem táplálkozik, vigyük állatorvoshoz.