Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

KÍGYÓK

2011.05.13

 

 

K Í G Y Ó K   T A R T Á S A

Írta: Sz.M.
2010.09.30
E-mail: iguana.lady.69@gmail.com

 

 

Magyarországon is egyre többen tartanak kígyókat, annak ellenére, hogy azért a közvélemény eléggé visszataszító, ill. félelmetes állatnak tartja. Beszerzésük is egyre könnyebb, állatkereskedéseken kívül számtalan tenyésztő is foglalkozik már a Kép különféle fajokkal.Itt a kígyókról általánosságban lesz szó, de mindenképp felhívnám a figyelmet a mérges kígyók tartására vonatkozó egyéb követelményekre is, melyeket itt olvashattok!

 

 

 

 

~BESZERZÉS~

 

 

Mint minden állatnál, itt is beszerzés előtt alaposan gondoljuk végig, képesek vagyunk-e arra, hogy kígyókat tartsunk? Mindenképp fajtól függetlenül, beszéljük meg a családdal, lakótársakkal, hogy mennyire egyeznek bele a kígyók tartásába. Mivel sok faj komoly veszélyt jelenthet, hivatali engedélyek szükségesek azok tartásához.

Kezdőként mindenképp valami könnyebben tartható fajokat ajánlok, melyek igényeit sokkal könnyebb kielégíteni. Ilyenek a közismertebb siklók, mint pl.: gabonasikló, királysikló, patkánysikló. Pitonokat és boákat inkább csak kellő tapasztalat összeszedése után tartsunk, mert meglehetősen nehéz a tartásuk.

 

Beszerzés előtt informáljuk magunkat kellően, emellett a terráriumot szerezzük be és rendezzük be. Az állatokat megvásárolhatjuk kereskedésekben, de tenyésztőnél közvetlenül talán kicsit biztonságosabb. Fontos, hogy az állatokat kellően szemügyre vegyük, mielőtt megvásároljuk. A kígyó pikkelyei legyenek tiszták, foltmentesek, szeme, kloákája, orr és szája szintén tiszta, váladékmentes. A kígyó a Képterrárium egy pontján összetekeredve pihenjen (ha ki van nyúlva és szemmel láthatóan épp nem siet sehova, hanem így pihen, betegség jele!!!). Kézbevételkor a kígyó nem hagyja el magát, tekereg, sőt ha kicsit agresszív, csak jó. A hasa ne legyen felpuffadva, ill. a kloáka fölötti rész ne legyen beesve.

 

Beszerzésnél a kellő papírokra ügyeljünk. Ügyeljünk arra is, hogy a legtöbb faj nem szeret egyedül lenni, így ajánlott legalább kettő egyedet tartani. A méretek nagyjából megegyezőek legyenek, mert előfordulhat kannibalizmus!

 

 

 

~ELHELYEZÉS~

 

 

Elhelyezésnél fő kérdés, hogy adult, vagy bébi példányról van szó. A kicsi kígyók esetén szükséges a kis hely, mert így tapasztalatok szerint jobban táplálkoznak. Amennyiben az állat elért egy adott kort (néhány hónapos) és szépen táplálkozik, akkor mehet már egy terráriumba. 

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett a páratartalom is nagyon alacsony, főleg fűtési szezonban alig éri el az 5%-ot, ami egy trópusi gyíknak a vesztét okozza! Ezek a tényezők mellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre.Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!

A terráriumi tartás a kígyóknál a leggyakoribb megoldás. Klimatológiailag tekintve a legjobb megoldás a lakáson belül, hiszen ebben a hőmérsékletet és páratartalmat szabályozni tudjuk, relatívan állandó, a fényforrás is megoldhatóbb, az állat nem tud megszökni, emellett nagyon mutatós lehet. A terrárium megépítése és kialakítása Kép viszont már nem ennyire egyszerű, hiszen rengeteg dolgot kell figyelemben venni.

 

Méret:

          Olyan hibát nem tudunk elvéteni, hogy túl nagy helyet biztosítunk az állatoknak (kivéve a bébikígyóknál, akik kis helyen jobban esznek). Valószínűleg a hüllőtartás során többször váltunk majd terráriumot, mert az állat mindig kinőtte.
A terráriumoknak három alapvető méretük van: a hosszúság, a magasság és a szélesség, vagy mélység!

Rendeletek alapján a MINIMÁLIS terráriumméret

 

 

1 (hosszúság) 

 teljes hossz                       X

 0,5 (szélesség)

 

 1 (magasság)

 

Anyag:

            A terrárium anyaga lehet teljesen üvegből, ill. oldallapok, alja, teteje, valamint hátlapja bútorlap, és csak elől üveges.

 

Üveges megoldás

Bútorlapos megoldás

Előny:

Könnyű tisztítani

Minden oldalról belátható

Párásabb klíma esetén nem penészesedik

Fényforrás nem csak a fénycsövekből származhat

Könnyű

Előny:

Nem törékeny

Könnyű összeépíteni

Stabilabb

Szellőztetés megoldása könnyebb

Hátrány:

Törékeny

Szellőztetés megoldása kicsit nehezebb

Hátrány:

Nehéz

Vizes klíma esetén penészesedik

Fontos erős fényforrás!

Ajánlott: bármilyen hüllő számára megfelelő

Ajánlott: sivatagi vagy mediterrán szárazföldi hüllők számára!

    

Ajtó:

               Mindenképp ajánlott a csúsztatós ajtó hüllők és nem mérgező kígyók esetén előre felszerelni. Mivel a mérgező kígyók zöme komoly távolságokat képes ugrani, náluk ajánlott, hogyha az ajtó a terrárium fedelén van!

 

Méretarányok:

               Hogy egy terrárium inkább magas vagy inkább hosszú legyen, a benne tartott állatfajoktól függ.

Hosszúság : Magasság =

 

1 : 2

2 : 1

 

Fán lakó fajok számára ajánlott, mint pl.: pitonok zöme, macskakígyó, ágsiklók

 

Főleg talajlakó állatok, mint pl.: kígyók zöme (boa, kobra, vipera, siklók)

 

Szellőztetés:

            Mindenképp nélkülözhetetlen minden állat számára. A szellőztetés ajánlott úgy megoldani, hogy a két rövidebbik oldal felső negyedénél négyzet alakú rés aprólyukú hálóval le van fedve. Nem ajánlott a fűtést a szellőző mellé közvetlenül rakni, hiszen akkor a hő is ugyanolyan gyorsan távozik.

 

Megvilágítás:

             A megvilágítás kétféleképpen történik. Egyszer egy általános Kép megvilágítás, pl.: egy izzó segítségével, ami az állat számára fűtésként is szolgál. (napozórész!) A másik megvilágítás a szükséges UV-B pótlására szolgáló speciális fénycsövek, melyeket a legtöbb állatkereskedésekben megkapunk! Egyes szakemberek szerint kígyóknál az utóbbira nincs szükség, mivel táplálékukból felszedik a szükséges anyagokat.

 

Díszítés, háttér:

              Ezek nem csak esztétikailag mutatnak jól, de az állat számára természetességet kölcsönöznek, emellett búvóhelyet is nyújtanak nekik. A hátteret és egyéb kiegészítő díszelemeket mi magunk is csinálhatunk, ill. szerezhetünk be. Háttérnél sokszor hungarocellt használnak, amint cementtel és színezővel megdolgoznak. Kialakításkor ügyeljünk a kiálló párkányokra, amin az állat sütkérezhet, ill. mélyedésekre. Ajánlott mindenképp érdes felületet kialakítani, amihez az állat vedlés során dörgölődzik.

Vékonyabb-vastagabb ágakat főleg olyan fajok esetén rakjunk, melyek időközönként szeretnek mászni, vastag, stabil ágakat viszont nehézsúlyú hüllőknél ajánlott beszerezni (piton).

Növényzet a legtöbb hüllő számára ajánlott. Hogy milyen növényt választunk, függ az állat természetétől, ill. a klímától. Sokan műnövényeket is használnak, ezt nekünk kell eldönteni, hogy melyik jobb:

 

ÉLŐ NÖVÉNY

MŰ NÖVÉNY

Előny:

Mutatósabb, természetesebb

Párásít, kitűnő búvóhelyet nyújthat

 

Előny:

Nem kell öntőzni

Strapabíróbb

Szintén kitűnő búvóhelyet nyújthat

Hátrány:

Állat kiássa, megeszi, eltöri

Megsínyli a terráriumi életet, és nem biztos hogy olyan mutatós lesz utána

Mérgezést okozhat, ha az állat megeszi

Hátrány:

Nem párásít

Az állat ugyanúgy szétszedheti, műanyag részeket lenyelve bélelzáródást is okozhat!

Porosodhat

Piszkot nehezebb róla lemosni

 

 

Fűtés:

          Többféleképpen tudjuk a terráriumot fűteni. Van a hagyományos izzó, mely a legtöbb hüllő számára megfelel, ha elég erős. Másik, kicsit költségesebb megoldás a hősugárzó. De ma már sokféle fűtőtestet (pl.: fűtőszikla) is kitalálnak, emellett kaphatók már talajfütők is, melyek főleg talajlakó állatok számára javasolt.

 

Alom:

          A tökéletes alom kiválasztása nem is olyan egyszerű. Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. Szoktak egyes kígyók esetén forgácscot is használni, de ma már egyre gyakoribb a természetes anyag, mint kérgek, tözeg, avar, különböző keverékek, vagy sivatagi állatok számára homok. Az, hogy melyiket választjuk,Kép az állat klimatológiai jellegétől függ!

 

Itató, etető:

        Minden kígyónak biztosítsunk egy nagy, laposabb tálat, amit friss vízzel feltöltünk. Ebbe főleg vedlés folyamán belemászhatnak, de a sok fürdés akár betegség jele is lehet. Etető nem kell!

 

~ETETÉS~


A kígyók etetése az össze hüllő közül a legkönnyebb. Külön vitaminozásra nem szorulnak rá, mivel táplálékukban megkapnak mindent, amire szükségük van. A fogságban leggyakrabban tartott kígyók elsősorban rágcsálókkal táplálkoznak: egerek, patkányok, hörcsögök, tengerimalacok, óriáskígyók esetén akár nyúl és csirke is. A kígyónak akkora táplálékot adjunk, amelyről tudjuk, hogy nem túl nagy, így nem fog megfulladni tőle. Inkább adjunk nekik több kisebbet, mint egy nagyobbat, melynél a rizikó fenn van, hogy esetleg megfullad! A rágcsálót ajánlott előtte leölni vagy elkábítani, mivel előfordulhat, hogy a kígyóra támad és megsebesíti azt! A táplálékot vehetjük a boltban, de akár mi magunk is tenyészthetjük. A bolti eleségnél  rizikó fenn van, hogy az állatok silány minőségűek, nem lettek jól etetve, esetleg betegek. Emiatt is ajánlott, hogy az etetés előtt a rágcsálókat néhány napig mi etessük jó minőségű eleséggel. Főleg nagyobb kígyóknál, mint pitonoknál előfordul, hogy rettenetesen válogatósak, nem hajlandók mindent megenni, sőt az is lehet, hogy teljesen visszaútasítanak mindent.

 

~MARÁSOK~

 

A kígyómarások nem csak fájdalmasak lehetnek, de fajtól függően veszélyesek is. Amennyiben csupán fojtókígyónk van, ill. mart meg, a sebet alaposan ki kell tisztítani, lefertőtleníteni, esetleg tetanuszt adatni. Más a helyzet a mérgeskígyók esetén. Magyarországon elő van írva, hogy csak engedéllyel lehet ilyen kígyókatKép tartani, és azt is csak akkor, ha mérge ellen van forgalomban ellenszérum. Ha sikerült megmaratni magunkat egy mérges példánnyal, a legelső, amire ügyelnünk kell, a nyugalom. Semmiképpen nem szabad pánikba esnünk, mert az felgyorsítja a vérkeringést és a méreg gyorsabban terjed a testben. Mindenképp orvosi felügyelet mellett kaphatunk szérumot, mivel esetenként előfordulhat allergiás reakció. Mindig jegyezzük meg és közöljük az orvossal, hogy milyen faj harapott meg minket!

A marások 90%-át el lehetett volna könnyen kerülni. Csupán figyelembe kell venni a kígyók természetét, és tiszteletben tartani. A kígyók zöme éjszaka aktívabb, így csak a hecc kedvéért soha ne nyúljunk be éjszaka a terráriumba, mert a marás esélye nő. Ugyanígy mindig mossunk kezet a terráriumba nyúlás előtt, mert ha esetleg előtte valamilyen takarmányállatot - melyet akár kedvencként tarthattunk - simogattunk, a szaga miatt a kígyó megmar, mert tévesen az állatnak hisz minket. Ugyanígy soha ne hecceljük, bosszantsuk a kígyót és mindig szakszerűen nyúljunk hozzá, tartsuk!

 

 

~TENYÉSZTÉS~

A kígyók tenyésztése még Képrelatívan könnyű, mivel csak megfelelő edényt kell számukra biztosítani párzás után, amibe belerakja majd a tojásokat. A tojásokat  ezután inkubációval kikeltetjük, majd a fiatal egyedeket kisebb dobozokba helyezzük el. Előfordulhat, hogy a bébi kígyóknál tömést kell alkalmaznunk.

 

~TÉLI ÁLOM~

A teleltetésnél nélkülözhetetlen az, hogy a kígyók bélcsatornája üres legyen, mert a benne hónapokig pangó eleség súlyos megbetegedést okoz, ezért a telelést csak az utolsó etetést követő ürítés után végezzük. Kisebb terrárium vagy dobozba helyezzünk vastagon tőzeges virágföldet, mohát, száraz leveleket, felszínére kérget, mely alá a kígyók szívesen búKépjnak. Biztosítsunk nekik egy fel nem borítható itatótálat is. Az alom ne legyen nedves, mert fellazíthatja a bőrüket, amin keresztül kórokozók mehetnek a szervezetbe. A hőmérsékletcsökkenés fokozatos legyen, a telelő kígyók sötét helyen legyenek. Az ébredés után a kígyók zöme csak az első táplálkozást követően kezd el vedleni.

Gabonasikló és patkánysikló számára a telelés 8-14°C-on 2-4 hónapig tartson, a királysiklók 12-16°C-on 6-8 hétig teleljenek. Az egy évesnél fiatalabb állatokat szükségtelen teleltetni, akárcsak a tenyészteni nem kívánt állatokat. Előfordulhat az is, hogy anélkül, hogy teleltették volna az állatokat, is szaporodnak, csak teleléssel a szaporulat biztosabb.  Ha a kígyó ősszel abbahagyja magától a táplálkozást, kezdjük el teleltetni.

Beteg állatot sose teleltessünk!