Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

KAMÉLEONOK

2011.05.13

KAMÉLEONOK

 

Ezek a felettébb különleges hüllők semmiképpen sem kezdők kezébe ajánlott, mivel tartásuk nem kevés esetben komoly problémát jelenthet. Magyarországon és a világon mindenütt elsősorban a sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) bír nagy közkedveltségnek, ill. ez a legismertebb faj. Európában vadon előforduló faj az európai kaméleon (Chamaeleo chamaeleon), mely Spanyolországban honos faj. A kaméleonok iránt mindig is nagy érdeklődést tanúsított a terrarisztika apraja-nagyja, hiszen kirívó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hosszan kiölthető ragadós nyelv, egymástól külön mozgatható szemek, színváltás, különleges lábak és még különlegesebb járásmód. Kép

A sisakos kaméleon kedveltségének oka talán a többiekhez képest elhanyagolható tartási igény, melyet még egy normál földi halandó is tud biztosítani nekik. Emiatt is itt most főleg ennek a fajnak a bemutatásáról lesz szó!

 

 

BESZERZÉS

Mint a legtöbb hüllőt, ezeket a fajokat is legegyszerűbben az állatkereskedésekben tudjuk beszerezni. Az állatkereskedések zömében előfordul, tenyésztett, ill. import állat. Ha csak tehetjük, kerüljük az import állatokat, melyeket brutálisabbnál brutálisabb módon befogtak a vadonban és szörnyű körülmények között szállították el ideáig. Mivel a szállítás alatt nem kapnak vizet, gyakori a vese- és májkárosodás. A vadonbefogott állatok túlnyomó többsége valamiféle parazitával rendelkezik, emellett sajnos előbb-utóbb (inkább előbb) el fog pusztulni az állat. Emiatt is mindenképp hazai, tenyésztett állatokat vásároljunk, hiszen van belőlük elég. Sok állatkereskedés nincs kellően felszerelve ahhoz, hogy hüllőket helyesen tartsanak, és így sajnos nem ritka, mikor már beteg, vitaminhiányos, angolkóros állatok kerülnek ki onnan, majd rövid időn belül keservesen elpusztulnak. A legbiztosabb módszer, ha közvetlenül tenyésztőtől vásárolunk, akinél biztosak vagyunk a szaktudás jelenlétében és az állatokat megfelelő körülmények között tartja!

De mint a legtöbb állatnál, sose fellángolásból vásároljunk. Nem szabad úgy nekiesni a dolognak, hogy az a faj tetszik, akkor megveszem… Először alaposan informálódni kell. Könyvek sajnos nem, vagy csak eléggé régi kiadások vannak ezekkel a fajokkal, tartásukkal, etetésükkel stb. kapcsolatban, így a legegyszerűbben az Internetről tudunk információkat szerezni. De vigyázzunk, nem minden, ami az Interneten fenn van, helytálló. Különféle szakoldalak átböngészésén kívül mindenképp nézzünk be néhány fórumba, és kérdéseinket tegyük fel az illetékeseknek, akik valószínűleg már jártasabbak a hüllők terén!

Az állatok beszerzésénél a szokásosra kell ügyelni: tiszta, sima bőr, tiszta szem, száj, fül, kloáka, és mivel a faj nappal aktív, így nem alszik, nem gubbaszt, normális ürülék, és érdeklődően szemléli körülötte az eseményeket.

A kaméleon a CITES II. függelékének tagja, így megfelelő bejelentés és papírokkal tartható.

 

 

ELHELYEZÉS

Vadonban befogott állatok nagyon nehezen viselik a változást, a zártságot, így emiatt nem kevés problémát fog okozni. Mivel úgyis lebeszélek mindenképp a vadon befogott állatok beszerzéséről, a szokási időszakkal a tenyésztett állatoknál nem kell számítani.

A kaméleonokat lehet terráriumban tartani, ill. komoly viták vannak a szabadon tartással kapcsolatban is. Sokan tartanak kaméleonokat szabadon a lakásban, elkülönített helyen, pl.: egy sarokban, ahol kellően be van szerelve melegítőlámpa, sok búvóhellyel (nagy növényekkel, pl.: Ficus benjamicus). Az ilyen tartást semmiképp sem ajánlható kezdőknek, mivel nagy odafigyelést igényel, hogy az Kép állatot ne érje hőingadozás, emellett az erős hőingadozásokat is el kell kerülni, nem is beszélve a számtalan veszélyforrásról! A melegítőlámpa és az ágak között kb. 20-25 cm távolság legyen, emellett mindenképp helyezzünk el a mászófa közelében egy szobai szőkőkútat, melyből az állatok tudnak inni. – ez a faj folyó vizet fogyaszt, nem állót!

 

Egy állat számára az minimális terráriumméret 100X60X100 cm, de itt is az igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb. Terrárium esetén vagy faterráriumról legyen szó, vagy egy a háttérlapot kéreggel beragasztott üvegterrárium legyen. Ennek egyszerű oka, hogy a hím kaméleon ne lássa magát mindig a tükörben, mert máskülönben folytonos stressznek van kitéve, ami immunszupresszáns hatású, tehát fogékonyabb lesz megbetegedésekre.

A szellőztetés ennél a fajnál különösen fontos! A megvilágítás több spotlámpából vagy hagyományos izzóból állhat, lokálisan max. 35°C-os hőt biztosítva! Égési sérülések és túlfűtöttség elkerülés érdekében a legmagasabban lévő ág 20-25 cm-től legyen az izzóktól. Mivel ezek megfelelő hőséget biztosítanak, külön fűtés nem szükséges! UV-sugárzás külön nem szükséges, hogyha az állatok megfelelő mennyiségű D3-vitamint kapnak, viszont a rendszeres UV-megvilágítás megnöveli az állatok aktívítását. Napi 12-14 órás megvilágítás nélkülözhetetlen. Jó meleg nyári napokon mindenképp ajánlott egy ketrecbe kivinni az állatokat, ahol UV-fénnyel teletankolhatják magukat! Télen egy napi 18-20°C-os átlaghőmérsékletet igényelnek és talajfűtést, mivel kevesebb fényforrás szükséges. – téli nyugalom!  

A megfelelő pára fenntartása érdekében mindenképp ajánlott az állatokat napi kétszer, reggel és este langyos vízzel lepermetezni.

A megfelelő berendezés ujjnyi vastag ágakból, liánokból és növényekből áll.

Alomként homok megfelel, tenyésztés esetén virágcserepeket adjunk nekik, melyek homok-föld keverékkel meg vannak töltve.  Kép

 

 

SZOCIÁLIS VISELKEDÉS

Az állatok nem nagyon nevezhetők szociális állatoknak. Max. párosával lehet tartani őket egy nagyon dúsan beültetett terráriumba, ahol az állatok ki tudják kerülni egymást és elég búvóhelyet biztosíthatunk. Ha egyedül akarjuk tartani az állatokat, akkor a hímeket ajánlom, mivel a nőstények sajnos hajlamosak a tojásrakásra, ami egy idő után tojásvisszamaradáshoz, végül az állat elpusztulásához vezethet. Ezenkívül több hímet soha ne tartsunk együtt, mert territóriális állatok révén összeverekednek!     

 

 

ETETÉS

A hiánybetegségek elkerülése érdekében a hagyományos eleséget keverjük kaméleontápokkal, emellett adjunk nekik jó minőségű vitaminkészítményeket (pl.: Korvimin ZVT+Reptil). A táplálkozásnál a fehérje játszik döntő szerepet.

 

Zsírszegény táplálék

Zsírban gazdag táplálék

Növényi táplálék

Acheta domesticus, Gryllodes sigillatus, Locusta mirgatoria, Drosophila hydei, Blaptica dubia, elpusztult szopós egerek.

Zophobas morio, Tenebrio molitor, Galleria mellonella, Pachnoda butana

Banán, alma, körte, mazsola, saláta, eper, málna, áfonya, szilva, magtalan szőlő, paradicsom.

 

 

Zsírban dús táplálékot csak ritkán kapjanak az állatok, mert sajnos gyorsan elzsírosodnak, ami az állat elpusztulásához vezet!

A növényi eredetű eleség mindig legyen előttük, mivel fontos folyadékraktárnak számítanak!

 

Egészen a hetedik hónapig az állatok naponta kapjanak táplálékot, annál idősebb állatok csak heti 3-4 alkalommal kapjanak kb. 4 tücsköt vagy egy nagy sáskát. Ennél többet semmiképp ne adjunk az állatoknak, mert tényleg elhízáshoz vezet, ami meg halálhoz.

 

Az itatás fontos főleg a fiatal állatok esetén. Nagyon fiatal példányok a vizet lenyalják a levelekről, de jobb, ha az állatot egy pipettához szoktatjuk, amivel akár vitaminokat vagy szükség esetén gyógyszert is adhatunk nekik. Fiatal állatokKép napi két alkalommal langyos vízzel itassuk meg, idősebb állatok már nem nagyon igénylik, viszont emiatt is a páratartalomra ügyeljünk, hiszen gyorsan kiszáradhatnak. Folyadékhiány első jele a levelek fogyasztása!

 

TENYÉSZTÉS

Mindenképp ajánlott a tenyésztés, hogy megelőzzük, ill. visszaszorítsuk a vadon befogott állatokat. A tenyésztés viszont nem egyszerű, nem kezdőknek való! 6  hónaposan válnak ivaréretté, viszont a tenyésztést ne kezdjük meg 12 hónapos kor előtt, mivel előbb megrövidíti az állatok élettartalmát. Tenyésztésről bővebben a megfelelő szakkönyvekben, ill. fórumokon találhattok információkat!

 

 

 

 

 

A képekért köszönet Sissynek!