Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

GEKKÓK

2011.05.13

GEKKÓ

 
Gekkók közül a legelterjedtebb, minden kezdőnek nyugodtan ajánlható faj a leopárdgekkó [Eublepharis macularis], de még számtalan fajuk előfordul fogságban. Tartásuk könnyű a többi gyíkokhoz képest, emellett nem is akkora a helyigénye, mint egy leguánnak, valamint nagyon tetszetős küllemű, ráadásul ma már számtalan színváltozata is létezik!
 


BESZERZÉS

 


A leopárdgekkó a zöld leguán és agámák mellett a leggyakrabban előforduló gyík, legtöbb állatkereskedésekben könnyen beszerezhető, emellett sokan foglalkoznak tenyésztésükkel, mivel könnyen szaporíthatók. A kereskedésekben a szokásos problémák (vitaminhiány) előfordulhatnak, így mindenképp ajánlott inkább szakembertől, tenyésztőtől, vagy nagyon megbízható kereskedőtől vásárolni, ahol szaktanácsokat is kaphatunk a faj tartásával kapcsolatban is.
A beszerzés előtt mindenképp ajánlom az alapos informálódást. Főleg Interneten találhatunk ezzel kapcsolatos információkat, de számtalan külföldi fórum is van nagyon sok szakember, akikhez kérdéseinkkel fordulni tudunk! Ne hirtelen fellángolásból vásároljunk állatot, hiszen mégis csak egy élőlény, felelőséggel tartozunk, és tartása költséges!
Beszerzésnél igyekezzünk egészséges példányok vásárlására. A gekkók éjszakai állatok, így nem probléma, ha alszik, ám nem számít egészségesnek, hogyha külleme nem megfelelő, túl vékony, szemei, szája, füle váladékos, kloákája piszkos stb. Amennyiben kézbevesszük az állatokat, vagy csak benyúlunk a terráriumba, érdeklődően figyelnie kell minket, esetleg elmennie. Beszerzés előtt mindenképp figyelembe kell venni, hogy minden gekkó társas állat, így többedmagukkal ajánlott tartani. Problémát jelent, hogyha több hím kerül egy terráriumba, illetve az sem szerencsés, hogyha egy hímhez csak egy nőstényt teszünk.

A legjobb arány 1:3-4.
 
 
ELHELYEZÉS

 


A gekkók elhelyezése nem annyira nehéz, a problémát inkább a terrárium mérete jelenti.

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre. Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!

 A terráriumi tartás a hüllők zöménél a leggyakoribb megoldás. Klimatológiailag tekintve a legjobb megoldás a lakáson belül, hiszen ebben a hőmérsékletet és páratartalmat szabályozni tudjuk, relatívan állandó, a fényforrás is megoldhatóbb, az állat nem tud megszökni, emellett nagyon mutatós lehet. A terrárium megépítése és kialakítása viszont már nem ennyire egyszerű, hiszen rengeteg dolgot kell figyelemben venni.
 
Méret:
  Olyan hibát nem tudunk elvéteni, hogy túl nagy helyet biztosítunk az állatoknak (kivéve a bébikígyóknál, akik kis helyen jobban esznek). Valószínűleg a hüllőtartás során többször váltunk majd terráriumot, mert az állat mindig kinőtte.
A terráriumoknak három alapvető méretük van: a hosszúság, a magasság és a szélesség, vagy mélység!

Rendeletek alapján a MINIMÁLIS terráriumméret

 

 

 2,5 (hosszúság)

 teljes hossz                                    X

 1,5 (szélesség)

 

 1 (magasság)

 
 

 

 

Tehát egy leopárdgekkó esetén, amelyik eléri a 20-25 cm-s hosszúságot, ajánlott terráriummérete: 62X38X25 cm lenne, de mivel egy gekkót egyedül sosem tartunk, ajánlott terráriumméret ennél nagyobb: min. 80X 40X40 cm.   

Anyag:
A terrárium anyaga lehet teljesen üvegből, ill. oldallapok, alja, teteje, valamint hátlapja bútorlap, és csak elől üveges.
 

Üveges megoldás

Bútorlapos megoldás

Előny:

Könnyű tisztítani

Minden oldalról belátható

Fényforrás nem csak a fénycsövekből származhat

Könnyű

Előny:

Nem törékeny

Könnyű összeépíteni

Stabilabb

Szellőztetés megoldása könnyebb

Hátrány:

Törékeny

Szellőztetés megoldása kicsit nehezebb

Hátrány:

Nehéz

Fontos erős fényforrás!

    
 
Szellőztetés:
Mindenképp nélkülözhetetlen minden állat számára. A szellőztetés ajánlott úgy megoldani, hogy a terrárium tetején és egyik oldalán alul csinálunk szellőztetőnyílásokat, így a levegő tud áramlani.
Megvilágítás és fűtés:
A megvilágítás fontossága a legtöbb hüllőtartó számára már ismert. Általánosságban a téli nyugalmi időszakon kívül a leopárdgekkók napi 12 óra megvilágítást igényelnek. UV-fény közismerten szükséges a D3-vitamin szintéziséhez, viszont mivel ezek az állatok táplálékukkal megkapják a különböző vitaminkészítményekel keresztül a szükséges D3-vitaminmennyiséget, egy ilyen megvilágítás nem szükséges nekik. A hüllők számára az UV-A szükséges ahhoz, hogy a természetes színeket lássák, enélkül úgymond színvakok. Viszont ez a gekkó éjszakai állat, így szintén felesleges nappal, mikor alszanak, ilyen fényt használni. Ennek ellenére mindenképp optimális lenne, hogyha a gekkók esetén is beszerelnénk egy UV-lámpát, noha nekik annyira nincs rá szükségük, mint más fajok esetén. A hagyományos megvilágítás főleg izzóval vagy halogénlámpával történik, ez biztosítja a hőforrást is. Másik lehetséges megvilágítás a neoncsövek, melyek viszont nem szolgáltatnak annyi meleget, mint amennyi kellene. Az infravörös lámpák csupán hőt sugároznak, de a megvilágítási színkép javítására beépíthetjük. Külön fűtés a fenti megvilágítással nem szükséges, de alternatívaként kaphatók ma már mindenféle hüllőknek szánt talajfűtést, fűthető sziklát stb.   
Díszítés, háttér:
Ezek nem csak esztétikailag mutatnak jól, de az állat számára természetességet kölcsönöznek, emellett búvóhelyet is nyújtanak nekik. A hátteret és egyéb kiegészítő díszelemeket mi magunk is csinálhatunk, ill. szerezhetünk be. Háttérnél sokszor hungarocellt használnak, amint cementtel és színezővel megdolgoznak. Kialakításkor ügyeljünk a kiálló párkányokra, amin az állat sütkérezhet, ill. mélyedésekre, ahova elbújhat. Ajánlott mindenképp érdes felületet kialakítani, amihez az állat vedlés során dörgölődzik. Növényzet a legtöbb hüllő számára, így a gekkók számára is ajánlott. Mivel a gekkók főleg sivatagi állatok, ajánlott növények a különféle pozsgás növények, esetleg kaktuszok (balesetveszély!).
Alom:
homok-tőzeg keverék 
Itató, etető:
etető nem kell, viszont itatóként, ha nem is gyakran használják, egy lapos edényt adhatunk nekik. Ne rakjunk mély vizet a terráriumba, mert a fulladásveszély fennállhat. A nagy melegben a víz viszont gyorsan beposhad, így a napi csere kötelező!

 


 
TAKARMÁNYOZÁS

 


A gekkók szinte mindent megesznek, ami mozog és befér a szájukba, így etetésük nem jelent rendszerint nagy gondot. Felnőtt állatokat rendszerint 4 naponta etessük, míg a fiatal, nővésben lévő állatokat sűrűbben, szinte minden nap.
Etetésnél mindenképp ügyeljünk, hogy a zsákmány az állataink szájának méretileg megfeleljen, ne adjunk nekik túl sok eleséget (elhízás!), ne maradjon rovar a terráriumban a következő etetésig. Az eleséget könnyen beszerezhetjük az állatkereskedésekben, vagy terrarisztikai szakboltokban. Mint említett a gekkók mindent megesznek, szöcskét, tücsköt, csótányt, lisztkukacot, viaszmoly-lárvát, sáskát stb.
A helyes etetéshez nélkülözhetetlen az eleség vitaminozása. Erre a célra a legjobban a Korvimin ZVT+Reptil nevezetű termék felel meg. A táplálék beporzása úgy történik, hogy egy kis dobozba, melybe előzőleg szórtunk vitaminkészítményt, belerakjuk a zsákmányállatot és enyhén megrázzuk. A Korvimin biztosítja az állat D3-vitamin igényét, emellett gazdag kalciumban és foszforban!

 

Tápértéke jó, ballasztanyagokban gazdag – Ca hozzáadása igen!

Mivel zsírtartalma magas, csak alkalmanként adjunk nekik – Ca hozzáadása igen!

   

Szöcskék, tücskök

lisztkukac

   

Vándorsáskák, sivatagi sáskák

Viaszmolylárvák, penészbogárlárva

   

csótányok

rózsabogárlárvák

   

 

Ajánlott a terráriumba egy közepes méretű lapos edényt behelyezni, mely itatóként/fürdetőként funkcionálhat!   


 


TENYÉSZTÉS

 


A gyíkok tenyésztése könnyebb, sőt kezdők egy kis odafigyeléssel is probléma nélkül tenyészthetnek gekkókat. Persze vannak nehezebben tartható, és így tenyészthető gekkófajok is, de ezek rendszerint nem kerülnek kezdők kezei közé. A kalcium és vitaminok adása fontos, valamint kedvezően hat a téli nyugalom bevezetése is az adott fajoknál. A gekkók általánosan 2 tojást raknak!

 


TÉLI NYUGALOM

 


A fajokat érdemes, és szaporítás céljából szükséges is teleltetni. A teleltetésre szánt terráriumba helyezzük el állatainkat, és itt is nagy hangsúly van a fokozatosságon. Mindenképp biztosítsunk nekik kellő mennyiségű búvóhelyet, valamint fel nem borítható itatótálról. Etetni teleltetés alatt nem kell, de ügyeljünk arra, hogy a levegő ne legyen száraz, mert kisebb termetű gyíkok kiszáradhatnak. A túl nyirkos terrárium sem jó!
A leopárdgekkó 4-7 hetes telelést igényel 15-20°C-on, éjjel 12°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet. A megvilágítás 6-8 óránál ne legyen hosszabb.

 

 

EGYÉB GEKKÓFAJOK:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép


Kép

 

Kép

Kép

Kép