Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

AGÁMÁK

2011.05.13

AGÁMÁK

 

Fogságban az agámák közül főleg a vízi agáma és a sivatagi szakállas agáma örvend nagy kedveltségnek. Mind a két faj beszerzése egyszerű, tartásuk erősen eltérő, de nem számít annyira nehéznek.

 

 

 

BESZERZÉS

 

 

Mint a legtöbb hüllőt, ezeket a fajokat is legegyszerűbben az állatkereskedésekben tudjuk beszerezni. De attól, hogy ez egyszerű, nem jelenti azt, hogy jó alternatíva is. Sok állatkereskedés nincs kellően felszerelve ahhoz, hogy hüllőket helyesen tartsanak, és így sajnos nem ritka, mikor már beteg, vitaminhiányos, angolkóros állatok kerülnek ki onnan, majd rövid időn belül keservesen elpusztulnak. A legbiztosabb módszer, ha közvetlenül tenyésztőtől vásárolunk, akinél biztosak vagyunk a szaktudás jelenlétében és az állatokat megfelelő körülmények között tartja!

De mint a legtöbb állatnál, sose fellángolásból vásároljunk. Nem szabad úgy nekiesni a dolognak, hogy az a faj tetszik, akkor megveszem… Először alaposan informálódni kell. Könyvek sajnos nem, vagy csak eléggé régi kiadások vannak  ezekkel a fajokkal, tartásukkal, etetésükkel stb. kapcsolatban, így a legegyszerűbben az Internetről tudunk információkat szerezni. De vigyázzunk, nem minden, ami az Interneten fenn van, helytálló. Különféle szakoldalak átböngészésén kívül mindenképp nézzünk be néhány fórumba, és kérdéseinket tegyük fel az illetékeseknek, akik valószínűleg már jártasabbak a hüllők terén!

 

 

 (c) Thomas SchultzKép

 

Az állatok beszerzésénél a szokásosra kell ügyelni: tiszta, sima bőr, tiszta szem, száj, fül, kloáka, és mivel mindkét faj nappal aktív, így nem alszik, nem gubbaszt, normális ürülék, és érdeklődően szemléli körülötte az eseményeket.

 

SZOCIÁLIS VISELKEDÉS

Mindkét faj relatívan szociális életmódot folytat, elsősorban párban vagy kisebb csoportokban érzik jól magukat. Ezt tartásnál is vegyük figyelembe, és kerüljük az egyedül tartást. Ezeknél az állatoknál is előfordul a territoriális viselkedés, ami miatt hímeket ne tartsunk együtt. Az ideális felállás: 1 hím és több nőstény.    

 

ELHELYEZÉS

A tévhitekkel ellenben hüllőt nem szabad szabadon a lakásban tartani. Itt a probléma nem az, hogy az állat esetleg megszökik vagy kárt tesz a bútorzatban, esetleg az emberben. A baj, hogy a hüllők köztudottan változó hőmérséklettel rendelkeznek, ami miatt is fontos számukra a meleg. Egy lakásban nem tudunk folyton 27-34°C-os hőmérsékletet biztosítani, emellett a páratartalom is nagyon alacsony, főleg fűtési szezonban alig éri el az 5%-ot, ami egy trópusi gyíknak a vesztét okozza! Ezek a tényezők mellett még ott van a fényellátás problematikája. Az állatok igénylik az UV-t, ami az ablakon nem szűrődik be, mivel az visszaveri, így mesterségesen pótolni kell, és egy lakást UV-csövekkel feldíszíteni anyagilag is lehetetlen. Sajnos nem olyan ritka esetek közé tartozik, mikor a gazda az állatát – melynek olyan jó sora volt, hogy szabadon mászkálhatott a lakásban egész nap – valahol elpusztulva találja. Futtatásra ki lehet engedni az állatot, de akkor se töltsön 1 óránál többet a terráriumon kívül egyszerre. Ugyanígy abszolút rossz ötlet hüllőt ketrecben tartani, mert ez nem tartja meg ennyire a meleget, mint amennyire szükséges!

 A terráriumi tartás a hüllők zöménél a leggyakoribb megoldás. Klimatológiailag tekintve a legjobb megoldás a lakáson belül, hiszen ebben a hőmérsékletet és páratartalmat szabályozni tudjuk, relatívan állandó, a fényforrás is megoldhatóbb, az állat nem tud megszökni, emellett nagyon mutatós lehet. A terrárium megépítése és kialakítása viszont már nem ennyire egyszerű, hiszen rengeteg dolgot kell figyelemben venni.

Rendeletek alapján a MINIMÁLIS terráriumméret

 

 2,5 (hosszúság)

 teljes hossz                                    X

 1,5 (szélesség)

 

 1 (magasság)

 

 

 

Tehát egy szakállas agáma, mely jó 50 cm-t eléri fejlett korára, mindenképp ajánlott egy 150cm hosszú terrárium, melyben max. 2-3 egyed fér el! A vízi agámák esetén a probléma már kicsit nagyobb, mivel jó 90 centis nagyságukkal nagyobb helyet is igényelnek. Mindenképp legalább 200 X 100 X 200 cm nagyságú terráriumot igényelnek, melyet trópusian rendezünk be.  

Mindkét fajnál a megvilágítás és a hőmérséklet fontos szerepet játszik. Alaptörvény, hogy az állatoknak olyan világos legyen, amennyire csak lehet. Sötét, vagy nem kellően megvilágított terráriumban az állatok inaktív, nem esznek, és sajnos el is pusztulnak. Több szakember is elsősorban a megfelelően nagy terráriumban kettő 70 W vagy egy 150 W-s teljesítményű HQL izzókat ajánlja. Mivel a fényintenzitás fokozatosan csökken, ajánlott az izzókat félévente cserélni. Az UV megvilágításról külön kell gondoskodnunk, itt főleg az UV-A (320-400) és UV-B (280-320) fény pótlása szükséges! Az UV megvilágítás 30-60 percig tartson, és típustól függően erős hőt sugározhat, így az állatoktól kellő távolságot tartsunk. Mivel az UV-lámpákat nem lehet egész nap járatni, az állatoknak szükséges egyéb fényforrás is, mely alatt fel tudnak melegedni, erre a célra megfelelnek a spotlámpák. Érdemes lehet még az állatkereskedésekben körülnézni, mert ma már számtalan talajfűtőt, ill. fűtött sziklákat is kaphatunk.

A terráriumban nappal 28–35 °C, éjszaka 20–22 °C az optimális. A nappali hőmérséklet legyen állandó! A sütkérező helyen legyen melegebb 35 °C-nál.

A relatív páratartalom szakállas agámák esetén napközben 30-40%-os, éjszaka 40-60%-os. A 60% fölötti páratartalmat kerüljük. Mindenképp ajánlott kétnaponta permetezni, főleg dél környékén, mikor az állatok aktívak. Ilyenkor az állatok lenyaldoshatják a tárgyakon lecsapódott nedvességet, viszont az állott vizet kerüljük, mert gombás megbetegedésekhez vezethet! Vízi agámák jóval párásabb helyet igényelnek (nappali páratartalom 70-80%), emellett mindenképp ajánlott legalább egy 50X40 cm-s kisebb medencét kialakítani nekik, amiben megmártózhatnak.  

Alomnak igyekezzünk az állatok természetes környezetéhez hasonlót választani, így szakállas agáma esetén mindenképp ajánlott homok, esetleg tőzeg-homok keverék, míg vízi agáma esetén inkább kéreg-lomb. Rossz és helytelen alom a forgács!

Díszítésként szakállas agámák esetén rakhatunk be különböző méretű köveket, emellett biztosítsunk nekik megfelelő mennyiségű búvóhelyeket. Egy kiszáradt ág, esetleg némi nem mérgező pozsgás növény is biztosítja a természetességet. Vízi agámák esetén ne feledkezzünk meg a különböző vastagságú ágakról és párkányokról a hátoldalon, ahol lóghatnak.

A talaj magassága minimum 15 cm legyen, hogy az állatok áshassanak, tojásrakás esetén 20 cm ajánlott!

 

TAKARMÁNYOZÁS

Fiatal állatok etetése alapvetően különbözik az ivarérett állatokétól, mivel elsősorban (és kizárólag) állati eredetű, fehérjében gazdag táplálékot fogyasztanak, tehát rovarokat, lárvákat, ennek ellenére ajánlott, hogy legyen előttük mindig növényi táplálék is a megfelelő vitaminok pótlására. Gyakori probléma, hogy az állatok nem fogyasztják el azt, így kicsi csalásként megoldható, hogy egy csipesszel vagy akár kézzel egy kis zöldséget előttük mozgatunk. Az agámák lesből támadnak!

Ivarérett állatok esetén a növényi táplálék az össztáplálék 70%-át tegye ki! Természetben folytatott kutatások bizonyítják, hogy pl.: a vízi agáma étrendjének 90%-át növényi eredetű eledel alkotja.

Élő állatokat, mint tücskök, sáskák vagy csótányok, heti 2-4 alkalommal kapjanak. Az állatokat eléggé nehéz átszoktatni a növényi eredetű táplálékokra, ha esznek is, csak mértékkel. Emiatt is ajánlott, hogy napközben csak növényi eredetű táplálékot kapjanak, és csak este kapjanak állati eredetűt.

Általában kedvelt növények: pitypang, mangó, dinnye (héj és mag nélkül), csalán, juhar, mindenféle nem mérgező vadnövény, áfonya, málna, eper, saláta, csíráztatott magvak, brokkoli, dália, endívia, uborka, mogyoró és szőlőlevelek, hibiszkusz, jázmin, kamilla, csipkebogyó, papaya, tökfélék, petúniavirágok, rózsalevelek, nefelejcs, tyúkhúr, cukkini, répa, rukkola, árvácska, viola stb.

A táplálékokat mindenképp ajánlott valamilyen vitaminkészítménnyel, legjobb esetben Korviminnal meghinteni, mivel ez biztosítja a szükséges Ca-P mennyiséget!

Tápértéke jó, ballasztanyagokban gazdag – Ca hozzáadása igen!

Mivel zsírtartalma magas, csak alkalmanként adjunk nekik – Ca hozzáadása igen!

Havi egy alkalommal adandó eleség – Ca hozzáadása nem szükséges!

Nagyon magas fehérjetartalmuk miatt csak ritkán adjuk nekik!

Szöcskék, tücskök

lisztkukac

Szopós egerek, hörcsögök

halak

Vándorsáskák, sivatagi sáskák

Viaszmolylárvák, penészbogárlárva

Napos csibék

Szív, hús

csótányok

rózsabogárlárvák

 

 

 

Ajánlott a terráriumba egy közepes méretű lapos edényt behelyezni, mely itatóként/fürdetőként funkcionálhat!    

 

TENYÉSZTÉS

Sajnos ma már boldog-boldogtalan tenyészt szakállas agámákat mindenféle szaktudás nélkül, így főleg kereskedésekben egyre gyakrabban találkozhatunk nagyon gyenge, fejlődési rendellenességekkel rendelkező egyedekkel, melyek az erős beltenyésztés áldozatai. Amennyiben tényleg szeretnénk tenyészteni, nagyon alaposan ássuk bele magunkat a témába, nézzünk utána a szükséges feltételeknek, esetleg előforduló problémáknak, és csak utána álljunk neki tenyészteni. A tenyésztés sikerességéhez ajánlott a ciklikusság betartása – tehát a téli nyugalom.

 

TÉLI NYUGALOM

Mivel a vízi agáma szubtrópusi faj, ezért nem igényel külön téli nyugalmat. Más fajokat érdemes, és szaporítás céljából szükséges is őket teleltetni. A teleltetésre szánt terráriumba helyezzük el állatainkat, és itt is nagy hangsúly van a fokozatosságon. Mindenképp biztosítsunk nekik kellő mennyiségű búvóhelyet, valamint fel nem borítható itatótálról. Etetni teleltetés alatt nem kell, de ügyeljünk arra, hogy a levegő ne legyen száraz, mert kisebb termetű gyíkok kiszáradhatnak. A túl nyirkos terrárium sem jó! Szakállas agámáknak szükségük van téli nyugalomra, hogy megfelelően szaporodjanak. A terrárium hőmérsékletét két hónapra 16-20°C-ra csökkentsük fokozatosan.